fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Gospodarstvo & Politika

Humanitarne pomoči: Direktna nakazila lahko finančno obremenijo

Slovenija je že večkrat dokazala, da njeni državljani znajo stopiti skupaj, kadar gre za zbiranje sredstev pomoči potrebnim. Še posebej radi pristopimo k akcijam, kjer se zbira pomoč za najmlajše. Te dni se v Kočevju in okolici trudimo zbrati čim več sredstev za 11-letno Zalo, ki se že drugič bori z rakom. Veliko posameznikov se sprašuje, zakaj se sredstev ne nameni direktno družini in zakaj akcija poteka preko humanitarne organizacije? Z vprašanji smo se obrnili na Območno združenje Rdečega križa Kočevje.

Območno združenje Rdečega križa Kočevje spada pod krovno organizacijo RKS, vendar je vseh 56 OZRK-jev organiziranih tako, da je vsako Območno združenje samostojna pravna oseba, z lastnim transakcijskim računom.

“Kadar gre za akcijo, oz. pomoč družini, ki je bolj lokalnega pomena, organiziramo akcijo lokalno, sredstva se zbirajo na našem TRR, pod določenim sklicem. Ločeno se vodi računovodska kartica, s prilivi in odlivi. Vsa sredstva se v celoti namenijo za pomoč družini oz. posamezniku, za namen,  oz. za kar so se sredstva zbirala,” pojasnjuje Alenka Bunderla, sekretarka OZRKS Kočevje.

Do 02.10. se je za Zalo na njihovem računu zbralo  2.711,00 EUR.

Direktno nakazilo ali nakazilo organizaciji? 

Številni želijo sredstva nakazati direktno na račun pomoči potrebnega. Zakaj je vendarle bolje ta nakazati na račun humanitarnega društva?

Če fizična oseba prejme pomoč od organizacij, ki imajo status humanitarne organizacije, je ta pomoč oproščena plačila dohodnine.

Če fizična oseba prejme pomoč od organizacij, ki imajo status humanitarne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega ali zdravstvenega varstva, in od organizacij, ki imajo status invalidske organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju invalidskega varstva, je ta pomoč oproščena plačila dohodnine. Če društvo nima urejenega statusa humanitarne oziroma invalidske organizacije v skladu z zakonom, ki ureja humanitarne organizacije oziroma z zakonom, ki ureja invalidske organizacije, dana sredstva oziroma pomoč fizični osebi ni oproščena plačila dohodnine.

Finančna uprava zato priporoča, da se vsa finančna pomoč zbira prek humanitarnih organizacij, ki bodo ta sredstva najlažje razdelila pomoči potrebnim.

Vsa nakazila, ki niso nakazana preko humanitarne organizacije vplivajo tudi na višino socialnih transferjev, če jih družina prejema (DSP, otroški dodatek, subvencija najemnine,..), pojasnjujejo na FURSU. 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki