fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Zdravje

Helikopterski prevoz tudi v Kočevju pride zelo prav!

Urgenca v Zdravstvenem domu Kočevje velikokrat rešuje življenja. Še posebej zato, ker je kočevska občina nekoliko bolj oddaljena od večjih zdravstvenih ustanov oz. bolnišnic. A vendar je občasno potrebno osebo kar najhitreje odpeljati v večjo bolnišnice, ponavadi v Ljubljano, kjer imajo vse pogoje za celovito obravnavo bolnika, ki potrebuje hitro medicinsko pomoč.

V teh primerih tako zelo prav pride tudi helikopterski prevoz, s katerim je hitrost dosega končne točke veliko hitrejša, kot s cestnim prevozom. »Kadar imamo na NMP kritično situacijo ali več intervencij hkrati kličemo helikoptersko nujno pomoč. Zaradi potrebe po čimprejšnji oskrbi bolnika in oddaljenosti pogosto potrebujemo njihovo pomoč!« pravijo v ZD Kočevje.

V nekaj urah so imeli kar štiri intervencije!

Kako dejansko poteka prevoz po zraku, zelo slikovito in nazorno kaže posnetek, ki so ga prejšnji teden posneli kočevski zdravstveni delavci ter objavili na družabnem omrežju Facebook. Po poročanju direktorice Polone Vidič Hudobivnik so namreč imeli situacijo, ko je bilo hkrati več nujnih obravnav. “V nekaj urah štiri intervencije. Z reševalnimi vozili nismo uspeli odpeljati vseh, ki so pomoč potrebovali in smo poklicali na pomoč. Šlo je za nevrološko nujno stanje,” dodaja, ob tem pa ne skriva zadovoljstva ob še eni uspešno opravljeni intervenciji.

Tudi v Kočevju bo helidrom

V Kočevju se ravno zaradi pomembnosti tovrstnih prevozov obeta tudi ureditev helidroma, ki bo lociran v neposredni bližini obstoječe kočevske urgence. Tako bo lahko vsakomur vedno na dosegu rok, prav tako pa tudi s pristajanjem ne bo nikakršnih težav. Kdaj točno bo helidrom urejen, smo že povprašali v ZD Kočevje. Odgovor pričakujemo v kratkem.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki