fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje Ribnica

Dva kilograma gob “po ribniško”

Gobarsko društvo Ribnica je bilo gostitelj občnega zbora Mikološke zveze Slovenije, ki pod tem imenom, prej pa pod Zveza gobarskih društev Slovenije, deluje od leta 2004, pred štirimi leti pa je sedež zveze iz Ljubljane preselila v Podsredo, v Kozjanski park. Združuje 21 društev in pokrivajo območje celotne države, njihov član je tudi Gobarsko društvo Ribnica. Poročilo predsednika zveze, Amadea Dolenca je bilo kratko a jedrnato. Delo na terenu, kot je dejal, je bilo prikrajšano, več so gobarji svojo dejavnost pokrivali preko družbenih povezav, ponosen pa je, da je v tem času izšel novi katalog s seznamom okoli tri tisoč vrst gob, ki imajo tudi slovenska imena in bo društvom služil za izobraževanje (pri tem kulinarične učinke poudarjajo vse manj), postavljanje razstav in predavanja.

Znanih je okoli tri tisoč

Posebej izpostavljajo veliko previdnost pri gobarjenju, ki sicer spada med najbolj rekreativne dejavnosti pri nas, saj so si nekatere vrste gob med seboj zelo podobne, niso pa vse užitne! Seznami gob, ki jih pripravlja Mikološka zveza, veljajo okoli deset let in se v tem času osvežujejo s podatki v mednarodni bazi, v Londonu.

Ilirska mlečnica je slovenska goba, ki jo nikjer drugje v svetu ne poznajo, je omenil kot zanimivost, na Ribniškem pa naj bi jih raslo okoli 700 vrst. Zakonska uredba omejitve nabiranja gob, dva kilograma po osebi na dan v zračno košaro, plus ena goba poljubne teže se je izkazala kot modra, podana pa je bila s strani Mikološke zveze. Prav tako se ne sme nabirati zavarovanih vrst gob, teh je okoli 40.

»Sprememba uredbe«

Med zborom se je predsedniku malo za šalo malo zares porodila ideja o spremembi uredbe ob nabiranju gob. »To bi seveda veljalo zgolj za Ribničane, ki bi plačali dvojno kazen. Prvič, ker naj bi jih s seboj vedno odnesli več kot dva kilograma, drugič menda večkrat tudi v plastičnih vrečkah in, če oni nimajo takšnih košar, je nekaj hudo narobe.«

O »popravljeni »uredbi, ki jo je nakazal predsednik zveze, je jezik razvezal Franc Zbačnik, predsednik Gobarskega društva Ribnica. » Res je, da jih na dan naberemo več, kot je dovoljeno, a to zato, ker gremo večkrat ponje. To je isto kot pri ribičih,« zgovornemu Dolenjcu ni ostal dolžan nabrit Zbačnik.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki