fbpx
E-UTRIP
Dom kot dislocirana enota DSO Šiška, 71 potencialnih prijav in 22 prošenj za zaposlitev za državo še kar ni dovolj.
Aktualno Dom Novice Politika

DSO Osilnica: obljuba države še vedno v čakalnici

Dokončanje doma za starejše občane v Osilnici je zgodba, ki ima dolgo brado, pa še ji ni videti konca. Je tudi poučen primer pred 15-imi leti napačno zastavljenega projekta lokalne skupnosti, ki ga država (saj ga ni podpirala) že od začetka ni jemala resno in se ga je bolj kot ne tudi izogibala, čeprav je vmes nekaj malega le obljubila. Tudi ob lanskem sestavljanju sedanje koalicije, ko so se njene stranke (trdno) zavezale, da bodo prednostno – poleg Vrtojbe – dokončale tudi dom v Osilnici in za to primaknile okoli štiri milijone evrov.

A kot kaže, se zaveza iz koalicijske pogodbe (še) ne bo uresničila, čeprav je tamkajšnja občina lani izpolnila vse pogoje, ki so jih od nje zahtevali. »Razen teh informacij, ki jih tudi jaz slišim, uradnega odziva iz Ljubljane, kljub našim prošnjam, še vedno ni. Lahko bi rekla, da vse visi v zraku,« je (kakopak) vsega vajena in že nejevoljna županja, Alenka Kovač. 

Trije pogoji izpolnjeni, država ne drži besede

Navedla je, da so jim na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti »dali nalogo«, da poiščejo dom (to je pogoj, da bi se lahko vključil v mrežo institucionalnega varstva), ki bi bodoči DSO Osilnica prevzel kot dislocirano enoto. Občina je to zahtevo izpolnila in našla DSO Šiška. Pomislek, da dom, v velikosti okoli 4.500 kvadratnih metrov, zaradi oddaljenosti ne bi bil polno zaseden, kapacitete pa naj bi tako ostale prazne, je lokalna skupnost ovrgla s poizvedbo o zainteresiranosti bodočih oskrbovancev. Dobili so 71 potencialnih prijav, kar ob načrtovani kapaciteti 80 do 90 postelj predstavljala dovolj veliko zasedenost za delovanje doma. Tretji pomislek je bil, da naj ne bi imeli dovolj strokovnega kadra za opravljanje dela. Kot odgovor na to je občina evidentirala 22 prošenj oseb iz medicinske stroke, ki so zainteresirani za zaposlitev.

Ker so te pogoje izpolnili, je omenjeno ministrstvo predlagalo, da bi bilo bolje, če bi se v teh prostorih organizirala negovalna bolnica in ne dom starejših občanov, saj dom za starejše ne bi bil funkcionalen. Županjo so nato napotili na Ministrstvo za zdravje Predrag Baković, kočevski poslanec v državnem zboru je na ministra za delo, družino in socialne zadeve naslovil več poslanskih vprašanj, med drugim tudi to, ali še drži koalicijska pogodba o dokončanju doma.

Zavlačevanje kot pot do opustitve projekta

»Ker potekajo resne aktivnosti, da se bo negovalna bolnišnica zgradila v Ribnici, je pravzaprav neverjetno, da bi se še ena tovrstna bolnišnica zgradila še v Osilnici,« dvomi Baković. Zato ne more mimo občutka, da pristojno ministrstvo, kljub zavezi v koalicijski pogodbi »ne išče rešitve, temveč probleme oziroma vzroke, kako tega projekta ne bi izvedli«, še poudari Baković. 

Ob tem pa gre spomniti, da sta poleg Bakovića svoj čas s poslanskimi vprašanji  približno enaka odgovora zahtevala tudi poslanca Janko Veber in Jože Tanko, enako vsem trem pa je, da so skrb za dokončanje doma izkazali v času, ko so bili v državnem zboru v opoziciji in ne kot vladina stranka.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki