fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Novice Politika Starševstvo

Drug teden šola na daljavo za vse, sprostile se bodo nekatere gospodarske dejavnosti

Vlada Republike Slovenije je danes odločala o ukrepih v naslednjem tednu. Simona Kustec sporoča, da bodo obstoječi ukrepi na področju vzgoje in izobraževanja v veljavi tudi v naslednjem tednu. Vzgojno-izobraževalni zavodi tako ostajajo zaprti tudi v naslednjem tednu, pouk se bo izvajal na daljavo. To velja tudi za visokošolske ustanove. Vrtci bodo prav tako tudi v drugem tednu opravljali le nujna varstva otrok, za starše, ki varstva ne morejo urediti na drug način. “Kot prvi kriterij nas je vodila skrb za zdravje, kot druga pa znanje,” pravi Simona Kustec ter doda, da so ukrepi pokazali pozitivne rezultate, saj se je zdravstveno stanje zaposlenih v izobraževanju in vzgoji občutno izboljšalo, zaradi česar bodo  lahko izvajali pouk na daljavo.

Odlok o omejitvah zbiranja ljudi, prehajanja občinskih in državnih meja ostajajo v veljavi

Notranji minister, Aleš Hojs, sporoča, da vsi obstoječi odloki ostajajo v veljavi tudi v naslednjem tednu. Ker je v preteklem tednu prihajao do mnogih vprašanj in nesporazumov, je minister poudaril, da preihod in odhod na delo kdorkoli lahko opravlja kadarkoli v dnevu, ne glede na čas policisjke ure. Poleg tega pa je obrazložil tudi to, da tistim, ki občinske meje zaradi službe prečkajo ves mesec, ni potrebno vsak danizpolnjevati nove izjave, temveč je dovolj le ena, kjer se zapiše obdobje prehajanje meja.

Obstoječi ukrepi na državnih mejah bodo prav tako še naprej tašni, kot so, je pa minister Hojs povedal, da bo čez tri dni na rdečem seznamu pristala tudi Republika Srbija. Omejitve in navodila za prehajanje meje za začasne prebivalce v Sloveniji so enake, kot za ostale prebivalce, vsi morajo imeti objasnjen razlog, zakaj prehajajo državno mejo in kam gredo, še jasno pove, saj so iz tamkajšnjih območij poročali o številnih neupoštevanjih pravil, ki bi se jih morali držati. Novo pa je tudi to, da bodo odselj na občinkih mejah nadzor lahko opravljali tudi občinski redarji.

Sproščajo se nekatere gospodarske dejavnosti

Sprostile se bodo nekatere gospodarske dejavnosti. Dovoli se izvajanje pedikure, ki je izredno pomembno predvsem za starejše osebe, specializirane otroške trgovine, sprošča pa se tudi prodaja tehničnega blaga, motornih koles, pohištva, fotografskih delavnic, po novem pa bodo lahko odprte tudi fotokopirnice in urarstva. Vse te dejavnosti bodo odprte pod pogojem, da se v prostoru nahaja zgolj po 1 stranka oz. 1 stranka na 30 m2. V trgovskih centrih bodo trgovine morale zagotoviti ločen vhod in izhod iz trgovine. Okulisti in kozmetični saloni še ostajajo zaprti, saj tu izvajajo direkten stik s strankami, zaradi česar je možnost za potencialen prenos virusa toliko večji.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki