fbpx
E-UTRIP
FOTO: Dans arhitekti (kocevje.si).
Aktualno Kočevje Novice Občina

Dotrajan in nefunkcionalen most v Gaju se poslavlja: “Nova rešitev bo prijaznejša”

Občina Kočevje je na seji pred dobrim mesecem sprejela rebalans proračuna, v katerem je razvidno, da namenja 360.000 evrov za lastni projekt mostu oziroma brvi v Gaju. Na Občini pravijo, da gre za popolno rekonstrukcijo oziroma odstranitev obstoječe dotrajane brvi in ureditev nove, primernejše rešitve, ki naj bi jo dobili že letos.

Kot so tudi zapisali na spletni strani, je v načrtu odstranitev trenutnega mostu oziroma brvi čez reko Rinžo v Gaju, v teku pa so že postopki za postavitev nove, varnejše in primernejše rešitve.

Januarja 2022 je Občina Kočevje izvedla vabljeni natečaj za idejne rešitve nove brvi, na katerega sta se od enajstih povabljenih odzvali dve prepoznavni projektantski podjetji. Na podlagi kriterijev estetike, celovitosti, sporočilnosti, cene in primernosti tehnične rešitve je bila izbrana rešitev ponudnika Dans arhitekti d.o.o..

Ugodnejši naklon, primernejša širina in les

Idejna rrešitev predvideva izdelavo lesene brvi na dveh nosilnih lokih iz lepljenega lesa, prečnih profilov iz smrekovega lesa ter pohodne površine iz hrastovih plohov. Del konstrukcije bo izveden iz jeklene pločevine in palic. Glavna lepljena nosilca bosta zaščitena z leseno oblogo, detajli pa izvedeni tako, da bodo zagotavljali dolgo trajnost lesenih elementov – lesena obloga bo služila kot zaščita nosilni konstrukciji in hkrati kot nosilec teksture, oblikovanja, podobe.

FOTO: Dans arhitekti (kocevje.si).

Širina brvi bo zagotavljala tudi dvosmerni kolesarski promet (3,5 metra), medtem ko bo naklon največ 6,5-odstoten, kar v primerjavi z obstoječo brvjo predstavlja mnogo prijaznejši dostop za vse uporabnike, predvsem pa bo prilagojena univerzalni dostopnosti.

Kdaj bo brv končana je, kot pravijo na Občini, odvisno od dinamike pridobivanja soglasij nosilcev urejanja prostora in razmer na trgu.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki