fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Ribnica Zdravje

Dober pomladni čaj

Pomlad je čas, ko se vse prebuja. Prav v tem letnem času cveti največ dišečih in aromatičnih zdravilnih rastlin. Čeprav so rastline, ki spomladi prve pohitijo s cvetenjem že odcvetele (tu mislimo na pljučnik, trobentico, razne zvončke), pa so tiste najbolj zdravilne v polnem cvetju. Ko se sprehajamo ob gozdu, se nam pogled ustavi na rastlinskem razkošju. Naenkrat vidimo bujno cvetoče gozdne jagode, pa liste robide in maline, na sončnih legah se nam smehlja slezenovec, da o melisi ne govorimo. Materina dušica in vrtni timijan že veselo kukata iz zemlje. Mrtve koprive se že prebujajo, od njih je najbolj zdravilna bela mrtva kopriva, ki v tem času že bujno cveti. Belo mrtvo koprivo naj naberejo le dekleta, ki imajo menstrualne težave. Ker se je zelo lepo razcvetela hribska resa, ali plahtica, jo primešamo takemu zdravilnemu čaju. Tudi plešec je že v polni rasti. Primešamo ga zdravilni mešanici za ženske težave. Zadnji čas je tudi, da naberemo mlade liste breze. Če nam je v dolini že ušla, gremo malo v hribe in naberemo mlade liste. Ker ptičja dresen še ni pokukala iz zemlje, zdravilni mešanici primešamo malo posušene preslice in posušene ptičje dresni.

No, malo smo se oddaljili od okusnega pomladnega čaja. Kot že rečeno, za ta čaj naberemo sveže rastline. Naberemo jih ravno toliko, da jih bomo poparili z litrom umirjenega kropa. Če želimo, da ga bo pila cela družina, teh rastlin naberemo malo več. Saj veste, da za liter čaja potrebujemo 4 jušne žlice mešanice, ki jo drobno narežemo. Torej, 16 jušnih žlic mešanice pomladnih zdravilnih rastlin poparimo s štirimi litri umirjenega kropa. Pustimo stati 5 minut, precedimo in se veselimo dobrega jutranjega napitka, ki ga bomo pili še preko celega dne. Torej, velja staro pravilo: 20 % svežih pomladnih rastlin in 80 % umirjenega kropa.

Ker pa v tem času za svojo rast poskrbi smreka, nikar ne pozabimo na dober sirup iz smrekovih vršičkov, ki ga imajo radi predvsem naši najmlajši. V tem času lahko naberemo vršičke smreke in jelke, kasneje pa lahko naberemo tudi vršičke ruševja, za katerega pa se moramo malo bolj potruditi in oditi v gore. Danes že lahko kupimo trsni sladkor, pa različne rjave sladkorje. Postopek je sledeč: V litrski steklen kozarec nasujemo centimeter debelo plast rjavega sladkorja, na to damo zopet centimetrsko plast smrekovih vršičkov, pa zopet plast sladkorja. Tako napolnite ves kozarec. Ko je poln ga zaprete s pokrovom in postavite na sonce, da se ves sladkor raztopi. Potem vsebino precedite in imate odličen sirup za izkašljevanje pri prehladu.

Jože Majes, Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki