fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Narava & zdravje

Debelost med otroki narašča hitreje kot med odraslimi

Strokovnjaki ob današnjem svetovnem dnevu debelosti opozarjajo, da je debelost kronična bolezen, za katero trpi vedno večji del svetovne populacije. Število ljudi po svetu, ki trpijo za debelostjo, se je od leta 1990 početverilo in je preseglo milijardo.

Svetovni dan debelosti je enoten akcijski dan, ki poziva k usklajenemu odzivu na krizo debelosti. Tema letošnje kampanje je Spregovorimo o debelosti in … Tema si prizadeva izkoristiti moč svetovnega dneva za začetek medsektorskih pogovorov, so pred dnevom zapisali v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Študija, ki je bila v sodelovanju z WHO objavljena pred svetovnim dnevom, ocenjuje, da je bilo leta 1990 na svetu približno 226 milijonov debelih odraslih, najstnikov in otrok. Število je do leta 2022 naraslo na 1,038 milijarde. Najhuje so prizadete revnejše države, obenem pa debelost med otroki in najstniki narašča hitreje kot med odraslimi, ugotavljajo raziskovalci.

Po podatkih SLOfit je v bilo v Sloveniji v šolskem letu 2021/22 prekomerno težkih okoli 18 odstotkov fantov, z debelostjo jih je živelo približno šest odstotkov in z morbidno debelostjo skoraj dva odstotka.

Pri dekletih so ti odstotki nekoliko nižji, skoraj 17 odstotkov za prekomerno prehranjenost, okoli pet odstotkov za debelost in 1,4 odstotka za morbidno debelost. A splošni podatki prikrijejo obsežnost problema, ki ga v še večji meri zaznavamo pri socialno ekonomsko ranljivejših, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Leta 2022 je po podatkih WHO prekomerna telesna teža na svetu prizadela približno 37 milijonov otrok, mlajših od pet let. Več kot 390 milijonov otrok in mladostnikov, starih od pet do 19 let je imelo prekomerno telesno težo, od tega se jih je 160 milijonov spopadalo z debelostjo.

Veliko otrok po vsem svetu je izpostavljenih okolju, ki ne spodbuja zdravja, temveč spodbuja pridobivanje telesne teže. Predsodki in stigmatizacija, ki jih v vsakdanjem življenju doživljajo številni mladi s prekomerno telesno težo in debelostjo, škodujejo tudi njihovemu duševnemu zdravju in samozavesti, še poudarjajo v WHO.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki