fbpx
E-UTRIP
Brez kategorije

Dan gospodinj: spregledan in pozabljen praznik

Dva dni po godu Sv. Marte, zavetnice gospodinj, natakaric, kuharic, delavk, peric, hotelskega osebja, kiparjev in slikarjev, so članice Društva podeželskih žena Velike Lašče, praznovale dan gospodinj.

Letos so dan obeležili v župnijski cerkvi Marijinega rojstva Robu. Sicer praznik obeležijo izmenično: eno leto v Robu, drugo leto v Velikih Laščah.

V svojih prazničnih oblekah in s praporjem, ki ga nosi Draga Ponikvar, so pred cerkvijo pričakale farane in jih pospremile k sveti maši. Zbrane je v božji stavbi nagovorila predsednica društva, vsestranska Magdalena Peterlin in gospodinjam zahvalila za vztrajnost pri ohranjanju in prenašanju izročila prednikov, med katere sodi tudi ta praznični obred.

Mašo je daroval župnik Andrej Ojstrež. »Obdarile vas bomo s hlebcem kruha in mešanimi piškoti, to pač veleva tradicija,« se je Peterlinova župniku zahvalila za pridigo. Članice društva so, s svojimi gosti iz sosednjih društev, druženje in pogostitev nadaljevale v okrepčevalnici Škrabec v Robu in tako tudi letos obeležile svoj dan, dan gospodinj. Do snidenja prihodnje leto.

 (mgć)  

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki