fbpx
E-UTRIP
LP plošča Se Ribničan spremenil ni, prva plošča ansambla Franca Miheliča, 1973, slikani na dvorišču ribniškega gradu. (Foto: Peter Lesar, osebni arhiv)
Aktualno Glasba Kultura Umetnost

Črno – barvni spomini: Glasbeniki – ribniški promotorji

Glasbeniki, ki jih v ribniški dolini ni malo, so poleg športnikov in umetnikov naši najboljši »promotorji« kraja, občine. Še posebej smo ponosni, kadar v pesmih opevajo lepote naših krajev in ljudi ter kadar postanejo njihove pesmi ponarodele in prijetne za uho.

Ansambel Franca Miheliča

Marsikateri domači glasbeniki, ansambli pa so na svojih ploščah – vinilkah promovirali svoj kraj tudi s tem, da so za naslovnico – ovitek plošče – uporabili fotografijo domačega kraja Ribnica. In v takratnih časih, ko so bile naklade plošč še visoke, je bila to lepa promocija tudi Ribnice. Med takšne glasbenike zagotovo sodi narodno zabavni ansambel Franca Miheliča, ki ravno v letošnjem letu obeležuje 50-letnico delovanja. Na svoji prvi plošči Se Ribničan spremenil ni, ki je izšla leta 1973 in dosegla zlato naklado, je na ovitku plošče slika ansambla v ribniškem gradu, v ozadju pa se dvigajo mogočni Plečnikovi zvoniki cerkve sv. Štefana.

Ansambel Janeza Severja

Drug ansambel, ki je sicer malo manj poznan, ansambel Janeza Severja, pa je za ovitek plošče uporabil fotografijo ribniškega krošnjarja slikanega na francoskem mostu, v ozadju vidna ribniška cerkev, ob bregu Bistrice pa še mlada vrba in klopca ob njej. Ta mala plošča je bila posneta davnega leta 1972 v produkciji gramofonskih plošč Radio-televizije Beograd. Na njej sta le dve pesmi, in sicer polka Proti Ribnici ter valček Za triglavskimi gorami. Plošča je bila posneta po nastopu na Ptujskem festivalu narečne glasbe, kjer je ansambel prišel tudi v ožji izbor. V ansamblu so takrat peli Sever Janez, Peterlin Ciril – Ribničan iz Žlebiča, Zrnec Štefan, ki je tudi na naslovnici – ovitku plošče – oblečen v krošnjarja, in Štrukelj Jože.

Ansambel Janeza Severja, mala plošča RTB 1972. (Foto: Peter Lesar, osebni arhiv)

Peter Lesar, zbiratelj, 030 996 225

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki