fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Zdravje

Čebelarji in šolarji skupaj širijo zavest o pomenu čebel

Člani Čebelarskega društva Kočevje, ki so leta 2021 praznovali 120 let organiziranega čebelarstva, so letos skupaj z učenci OŠ Ob Rinži počastili Svetovni dan čebel. Dogodek je potekal pri njihovem učnem čebelnjaku na zelenici, ob šolski njivi in vrtu, kjer učenci sami skrbijo za različne poljščine in sadne vrste. S svojim sodelovanjem čebelarji in šolarji nadaljujejo prizadevanja za ozaveščanje širše skupnosti o pomenu čebel za človeštvo ter o kočevski tradiciji pridelave medu in čebeljih izdelkov.

“Seveda smo počaščeni, da imamo v naši občini podmladek, ki bo nadaljeval naše delo. Poleg novega čebelnjaka stoji še eden, kar pomeni, da so šolarji izredno zavzeti. Čebelarji jim nudimo in jim bomo še naprej nudili podporo,” je povedal Jurij Majerle, predsednik Čebelarskega društva Kočevje. Hkrati je izrazil skrb glede letošnje mrzle in deževne pomladi, ki ni naklonjena čebelarjem. Čebele že nekaj tednov zaradi slabega vremena ne zapuščajo panja, zato jih hranijo s sladkorno raztopino, da jih ohranjajo pri življenju in ohranjajo njihovo populacijo.

Pridni kot čebelice

Več kot dva tisoč otrok v 200 slovenskih šolah je vključenih v učne čebelarske krožke, ki predstavljajo pravi zaklad znanja, izkušnje pa nato prenašajo na svoje najbližje. Med njimi so pridne kot čebelice tudi učenci OŠ Ob Rinži. Zelo so ponosni, da sodelujejo s kočevskimi čebelarji. Jože Pugelj jih poučuje v praktičnem in teoretičnem delu, medtem ko profesorica Laura Javoršek vodi didaktično skupino, v katero je vključenih deset otrok, kar je idealno število za delo v skupini. Prav tako sodelujejo z apiterapevtko Nino Ilič, ki je prinesla nove didaktične pristope in ima izpiljen občutek za opazovanje otrok v bližini čebel.

O apiterapiji

Apiterapija je veda, ki preučuje, kako lahko s pomočjo čebeljih pridelkov krepimo in ohranjamo zdravje. Gre za tradicionalno znanje, ki je podprto z znanstvenimi dokazi in raziskavami. “Stari Egipčani, Babilonci in druge civilizacije so že stoletja uporabljali te metode. Pravzaprav ni celine na svetu, ki ne bi poznala apiterapije,” poudarja Nina Ilič, ki priporoča to terapijo kot pomemben del vzgoje za zdrav način življenja in prehranjevanja.

Poleg tega so šolarji pripravili kulturni program, ki ga je popestrila izvedba Grajskih pevcev iz Predgrada. S svojo čebelarsko Poljansko pesmijo so navdušili ob spremljavi Tonija Verderberja na harmoniki.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki