fbpx
E-UTRIP
Aktualno Psihologija

Berta Rebol: Male in velike (čustvene) stiske

Brez čustev bi bilo življenje pusto. Pravimo, da čustva obarvajo življenje. Smeh in solze, sreča in žalost, strah in ljubezen, jeza in veselje…

Pogosto naletimo na delitev čustev na pozitivna in negativna, ki v resnici govori o prijetnih in neprijetnih občutkih, ki so povezani s temi čustvi. V življenju si seveda želimo čim več prijetnih čustev in tudi po tem ocenjujemo, kako smo uspešni.

Neprijetna čustva pa bi najraje skrili, pometli pod preprogo. V resnici se jih ne da skriti, saj jih prepoznamo po obrazni mimiki, telesni drži ter v tonu besed, tudi če nočemo o tem govoriti.

Zakaj skrivamo čustva?

Čustva skrivamo zato, ker v otroštvu, pogosto pa tudi kasneje v življenju, niso bila sprejeta. Zaradi jeze smo bili kaznovani, zaradi strahu, sramu in žalosti zasmehovani. Če smo bili veseli, smo bili za nekoga preveč glasni, razposajeni in neresni, zato so nas utišali in umirili.

Skrivamo jih tudi zato, ker se počutimo nemočni. Ne obvladujemo izbruhov jeze, treme, žalosti, ljubosumja, zavisti, sramu, krivde… Ker nimamo nadzora nad njimi, se poskušamo izogniti situacijam in ljudem, ki sprožijo taka čustva in občutke. Zamenjamo službo, kraj, prekinemo odnos, se ne družimo več z določenimi ljudmi…

Vendar vse te strategije dolgoročno ne rešijo naših težav. Težave gredo z nami v drugo službo, drug kraj in v drug odnos.

Kaj pa lahko naredimo?

V zadnjih letih je v Sloveniji postalo zelo popularno tapkanje ali Tehnike doseganja čustvene svobode (ang. Emotional Freedom Techniques = EFT). Tapkanje priporočajo nekateri zdravniki, psihoterapevti, izvajajo ga učitelji in vzgojitelji, športniki in umetniki in tudi povsem običajni ljudje.

Tapkanje je učinkovit postopek za odpravljanje težav na področju čustvovanja. Izvajanje te tehnike nam pomaga, da začnemo drugače razmišljati in čustvovati ter s tem podpremo pozitivne spremembe v svojem življenju. Ko dosežemo čustveno razbremenitev, se posledično izboljša telesno zdravje.

S to enostavno, varno in blago tehniko lahko učinkovito ublažimo najrazličnejše telesne in čustvene težave, kot so strahovi, fobije, panični napadi, tesnoba, trema, škodljive navade, bolečine in nespečnost.

Tapkanje je preprosto in neboleče. Vsakdo se ga lahko nauči in ga uporablja sam, v skupini ali skupaj z usposobljenim izvajalcem. Številne znanstvene študije so potrdile učinkovitost metode EFT.

Certificirane izvajalke metode EFT ali tapkanja so vam na voljo na portalu https://www.eft-sos.net/ Povežite se z EFT izvajalkami po video povezavi in tapkajte. Brez naročanja, brez čakanja.

Berta Rebol, EFT izvajalka

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki