fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje PR Zdravje

5 NASVETOV, KAKO RAVNATI PO POŠKODBI NA DELU

  1. TAKOJ POIŠČITE ZDRAVNIŠKO POMOČ

Prvi korak po poškodbi na delu, kot tudi po vsaki drugi poškodbi, je čimprejšnje iskanje zdravniške pomoči. Takoj se obrnite na najbližji urgentni center, kjer vas bodo primerno oskrbeli. Natančno navedite sam način poškodbe in poskrbite, da bo to zapisano tudi v izvidu. Zdravniško pomoč je potrebno poiskati, četudi gre za na videz zanemarljivo poškodbo (udarec, manjša ureznina ipd.).

  1. O POŠKODBI OBVESTITE DELODAJALCA

Čimprej o poškodbi obvestite delodajalca in zahtevajte izpolnitev obrazca Prijava nezgode pri delu (obrazec ER8). Zahtevajte tudi, da delodajalec posreduje obrazec izbranemu osebnemu zdravniku.

Tudi delodajalcu natančno opišite dogajanje in na kakšen način ste se poškodovali. Pri tem ne podpisujte nobenega dokumenta in se ne izjavljajte o tem, kdo je odgovoren za nastalo poškodbo.

  1. ZAVARUJTE DOKAZE IN ANGAŽIRAJTE STROKOVNJAKA ZA ODŠKODNINE

V izogib kasnejšim zapletom je dobro napisati in podpisati svojo lastnoročno izjavo o samem dogodku in jo predložiti delodajalcu, kopijo pa zadržati za sebe. V kolikor poškodbe niso prehude, poskušajte fotografirati kraj poškodbe in sredstvo, s katerim ste se poškodovali (orodje, stroj, rezilo ipd.) dokler le-to ni spremenjeno in pridobite tudi izjave morebitnih prič. Najbolje je, da so izjave prič pisne in podpisane lastnoročno.

  1. POZOR – PAZITE NA VSEBINO IZVIDOV IN DRUGE MEDCINSKE DOKUMENTACIJE

Prepričajte se, da je zdravnik v zdravstveni dokumentaciji pravilno navedel sam vzrok poškodbe – torej poškodbo pri delu, saj vam v takšnih primerih pripada 100 % nadomestilo za bolniško odsotnost. V to kategorijo spada tudi poškodba na delovnem mestu po tretji osebi.

  1. POSVETUJTE SE S PRAVNIM STROKOVNJAKOM

Takoj, ko se bo prvotni šok polegel in vam bodo poškodbe dovoljevale, se pozanimajte, ali ima delodajalec zavarovano odgovornost za takšne primere. Premišljeno komunicirajte z delodajalcem in brez tehtnega premisleka in posveta s strokovnjakom ne sklepajte sporazumov o odškodnini. Glede na prakso, delodajalci praviloma ponudijo veliko nižjo odškodnino, kot bi jo ponudila njihova zavarovalnica.

Postopek pridobivanja odškodnine za delovno nesrečo je precej zapleten, saj je v vsakem primeru posebej potrebno dokazati in pravno argumentirati odgovornost delodajalca – bodisi krivdno, bodisi objektivno. Zato vam svetujem, da se čimprej obrnete na poraVnavo d.o.o. na 080 13 14 ali me kontaktirate na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki