fbpx
E-UTRIP
FOTO: Plantellini strokovnjaki.
Featured Narava Narava & zdravje

Klub Gaia: Mladi so ljubitelji rastlin

Plantellini vrtnarski nasveti

Čim več je zelenja v bivalnih prostorih, boljši je zrak, vlaga v prostoru in seveda videz. Niti ni nujno, da je praktično, le da je živo in zeleno. A s praktičnega vidika so velike lončnice bolj uporabne in zaradi nevsakdanjih oblik nove, manj znane imajo prednost pri izbiri.

Figovec ali fikus je že mnoga leta priljubljena sobna lončnica, tudi zato sedaj v ospredje prihajajo nove, manj znane vrste in sorte. Po že spoznanem fikusu z lirastimi listi sedaj doživlja slavo Ficus longifolia z robustno rastjo in dolgimi, tankimi listi, podobnimi avstralskemu evkaliptusu, ki bo odlično prečistil zrak. Nega je dokaj enostavna: svetlo mesto s posredno svetlobo in primerna vlažnost z zalivanjem enkrat na teden in uspeh je zagotovljen.

Pogosto je spregledana velika sobna rastlina šeflera, trdoživa lepotica, ki lahko zraste v čudovito sobno drevo. V zadnjem času je izredno priljubljena Scheflera arboricola, ki ima velike dežnikaste, svetleče liste.

Tudi če ne cveti, je barvitost vabljiva za oko. Prikupne so razne sorte kalatejCalathea s pokončno rastjo in barvno poudarjenimi listnimi žilami. Listi kalatej sledijo dnevnemu ritmu. Tako se zjutraj razprejo, zvečer pa se ponovno zvijejo. Ker so to izrazito tropske rastline, ki rastejo na obrobjih in pod drevesi, jim je pomembna indirektna svetloba ter zračna vlaga, da listi ostanejo lepi in sveži. V suhem zraku se konice in robovi začnejo sušiti. Posebno pozornost v zadnjem času zbuja Calathea musaica ali Calathea network, ki ima medžilne prostore razdeljene v mini pravokotnike v različnih zelenih odtenkih.

Neprava zamija si je zadnja leta izborila vodilno vlogo med priljubljenimi zelenimi lončnicami zaradi skromnosti v oskrbi. Vodo shranjuje v odebeljenih spodnjih delih listov, od koder jo črpa v primeru pomanjkanja v tleh. Najbolje uspeva, če je utesnjena v cvetličnem lončku. Novejša pridobitev z listi skoraj črne barve Zamioculcas ‘Raven’ bo odlična popestritev v modernem stanovanjskem ambientu svetlih barv.

Nega in oskrba

Dobro kondicijo in lep videz bodo ob ustreznih rastnih pogojih omogočili vitamini in hranila, ki jih vsebuje visokokakovostno tekoče gnojilo Plantella List in Plantella Cvet. Dodajamo ga vodi za zalivanje vsaj enkrat na dva tedna, lahko tudi izmenično. Vse navedene rastline rastejo bolj pokončno in tvorijo veliko listne mase, zato jih postavimo v stabilne posode z širokim dnom. Če voda po zalivanju hitro odteka, pomeni to izsušeno in iztrošeno prst, zato dodamo substrat ali rastline presadimo v večji lonec, ga napolnimo s Plantella Balkonia, ki vsebuje dolgo delujoča hranila in rastlinska vlakna, kar zagotavlja visoko sposobnost zadrževanja vode. Rastline presadimo tudi, ko niso več dovolj stabilne v obstoječem loncu.

Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki