fbpx
E-UTRIP
Generacija kočevskih maturantov v šolskem letu 1976/77. FOTO:zasebna last, Tone Prelesnik
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice

150 LET GIMNAZIJE KOČEVJE 1872–2022

Vabljeni na svečano akademijo in otvoritev razstave 150 let Gimnazije Kočevje 1872 – 2022, ki bo v četrtek, 20. 10. 2022, ob 18. uri, Pokrajinskem muzeju Kočevje.

Šolstvo na Kočevskem se je razvijalo vzporedno z razvojem šolstva na nekdanjem Kranjskem. Oblasti so skrbele predvsem za razvoj nemškega šolstva z nemškim učnim jezikom.

Krono nemškega šolstva na Kočevskem predstavlja ustanovitev nemške nižje gimnazije v Kočevju leta 1872. Namen njene ustanovitve je bil jasen in enak kot na vseh jezikovno mešanih območjih: krepiti kočevsko nemštvo in germanizirati nenemško prebivalstvo. Oblast na Dunaju jo je vsestransko podpirala ter bogato opremila s knjigami in učili.

Najstarejša fotografija kočevske gimnazije, okoli 1890. FOTO: Pokrajinski muzej Kočevje.

Kmalu po koncu prve svetovne vojne je nova država nemško gimnazijo ukinila in ustanovila slovensko gimnazijo s slovenskim učnim jezikom. Tako kot prej nemška se je tudi slovenska gimnazija ves čas borila za svoj obstanek zaradi nizkega števila dijaštva. Danes deluje v okviru Gimnazije in srednje šole Kočevje ter predstavlja glavni steber razvoja srednjega šolstva v kočevski občini.

Prvi dijaki kočevske gimnazije ob koncu šolskega leta 1872/73. FOTO: Jubiläums-Festbuch der Gottscheer 600-Jahrfeier, 1930: 136

Razstava prikazuje zgodovinski razvoj kočevske gimnazije ter njen pomen in vlogo v 150 letni tradiciji. Dopolnjujeta jo oris srednjega poklicnega in strokovnega šolstva ter kulturno-umetniško ustvarjanje njenih profesorjev in dijakov.

Prva generacija slovenskih maturantov in profesorski zbor kočevske gimnazije, 1927. FOTO: Pokrajinski muzej Kočevje.

Razstava obsega 29 dvojezičnih panojev (slo., ang.) in še dodatnih 17 panojev z fotografijami generacij maturantov od šolskega leta 1953/54 do šolskega leta 2021/22. Razstavo in pripadajoča besedilo so pripravili Ivan Kordiš, Živa Ogorelec, Vesna Jerbič Perko in Mihael Petrovič ml. Na ogled je postavljenih 56 predmetov, med njimi maturantski ključ, maturantski plakat iz leta 1954, ki ga je izdelal Jože Centa, torba (aktovka) in kolo dolgoletnega ravnatelja prof. Hermana Kotarja, stol prof. Miloša Humeka, risalna deska iz stare gimnazijske risalnice, dijaška glasila ter stara učila za pouk biologije, fizike in kemije. Dopolnjuje jo Zbornik ob 140-/150-letnici Gimnazije in srednje šole Kočevje. Leta, ki ti dajo zaleta. Skupaj sta ga izdala in založila Pokrajinski muzej Kočevje ter Gimnazije in srednje šole Kočevje. Format zbornika je 200 x 280 mm, natisnjen je v trdi vezavi in v nakladi 500 izvodov. Na 170 straneh je 244 barvnih in črno-belih fotografij, tri tabele in en časovni trak.

Kočevski maturanti, šolsko leto 1961/62. FOTO: zasebna last, Dare Bistrovič.

Razstava bo na ogled do jeseni 2023.

Pokrajinski muzej Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki