fbpx
E-UTRIP
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Muzejska trojka postrežena z ljubeznijo

Po enolončnici trojki, tradicionalni jedi z Notranjske in Dolenjske, ki vključuje tri ozimne zelenjave – fižol, zelje in krompir, ki vedno bolj navdušuje tudi zahtevne gurmane, je uradno predstavljena tudi Muzejska trojka. Ta koncept ne ponuja gastronomskih okusov, temveč na svojem krožniku združuje kulturne drobce treh dediščinskih ustanov, ki so povezane z območjem od Turjaka do Kolpe. Z ljubeznijo se boste lahko gostili ob njih v Javnih zavodih Trubarjevi kraji – Trubarjeva domačija na Rašici, Rokodelskem centru Ribnica in Pokrajinskem muzeju Kočevje.

Gre za skupen projekt treh javnih zavodov z območja, ki je že od nekdaj povezano s kulturno zgodovino. Muzejska trojka pa mu dodaja nove vsebine. Obiskovalcem teh javnih zavodov omogoča, da z eno skupno letno vstopnico, vključno z vodenimi ogledi, obiščejo vse tri muzejske in galerijske prostore.

Ali ste vedeli ?

Ob vstopu skozi vrata vseh treh ustanov boste izvedeli, da so na Kočevskem več kot 600 let živeli Kočevski Nemci, ki so uporabljali svoj jezik ter imeli svoje navade in običaje. Da je v Ribnici šolo obiskoval tudi največji slovenski pesnik dr. France Prešeren. Da so Velike Lašče znane tudi kot slovenske Atene, saj so bili tu rojeni poleg Primoža Trubarja tudi Franc Levstik, Josip Stritar in Jože Javoršek.

“V Ribnici se je leta 1701 odvijal najbolj znan čarovniški proces na Slovenskem, v Ribnici je tudi Rokodelski center, ki je več kot 500 let znan po suhi robi in lončarstvu,” je popotnica za ogled mag. Marine Gradišnik, muzejske svetovalke v Muzeju Ribnica. 

Ogrlica iz jantarja

“Najstarejši izdelek iz jantarja, ogrlico, ki je bila najdena na Slovenskem, hrani Pokrajinski muzej Kočevje. V takratnem sokolskem domu, danes Šeškovem domu, je med 1. in 4. oktobrom 1943 potekalo zasedanje Zbora odposlancev slovenskega naroda,” priporoča Vesna Jerbič Perko iz Pokrajinskega muzeja Kočevje. Vstopna točka za ogled muzejsko-galerijskih vsebin je tudi Trubarjeva domačija. “Rašica je rojstni kraj Primoža Trubarja, pisca prvih dveh slovenskih tiskanih knjig. V Trubarjevem času je bila Rašica eno glavnih prometnih in trgovinskih središč na Kranjskem,” priporoča Barbara Pečnik, kustosinja na Trubarjevi domačiji.

Tudi ustvarjalne delavnice

Za odrasle znaša letna cena vstopnice 11,50 evra, za šolarje in dijake pa 9,50 evra, medtem ko družinska vstopnica – ki vključuje eno ali dve osebi in otroke do 18. leta starosti – stane 27 evrov. Skupine lahko po dogovoru izkoristijo tudi muzejske in ustvarjalne delavnice, likovne delavnice ter vodenje s pomočjo učnih listov in drugih pripomočkov.

(mgć)  

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki