fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava Narava & zdravje Novice Občina

Zakaj monitoringa vode v Kočevskem jezeru ne izvaja ARSO?

V oktobru je skupina strokovnjakov, ki zastopajo Komisijo za izvedbo ukrepov izboljšanja kvalitete vode in trajnostnega razvoja Kočevskega jezera, postavljenih iz strani Občine Kočevje, na Kočevskem jezeru izvajala meritve kvalitete vode. Uradne rezultate sicer še čakamo, predstavljeni naj bi bili v četrtek, 5. novembra, ko bodo podane tudi smernice za nadaljnje ukrepe.

Kakšna je bila kvaliteta vode v letu 2019?

“Analize vode, ki jih opravlja Veterinarska enota SV, že zadnjih nekaj let kažejo na to, da se kakovost vode površine jezera izboljšuje in je primerna za kopanje. Zadnja analiza je iz leta 2019, vzorci so vzeti na petih lokacijah, dva vzorca kažeta na dobro kakovost, trije vzorci pa na odlično kakovost kopalne vode, ” sporočajo iz Občine Kočevje. Letos so ustanovili že omenjeno komisijo, ki je izvajala meritve, na podlagi katerih bodo ustrezno ukrepali v smeri izboljšanja stanja, v kolikor bi to bilo potrebno.

Zakaj analize na Kočevskem jezeru ne opravlja ARSO?

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je odgovorna za izvajanje državnega imisijskega monitoringa površinskih voda, ki obsega spremljanje ekološkega in kemijskega stanja rek, jezer in obalnega morja. A vendar monitoringa na Kočevskem jezeru ne izvajajo. Zakaj je temu tako?

“Pogoj za izvajanje monitoringa na jezerih, naravnih in umetnih, je površina > 50 ha ali pomembna količina vode za prispevno območje. Kočevskega jezera ni med samostojnimi vodnimi telesi, zato se državni monitoring ekološkega in kemijskega stanja ne izvaja. Tudi v preteklih obdobjih meritev na Kočevskem jezeru nismo izvajali, zato o tem jezerskem ekosistemu v naši podatkovni bazi ni podatkov,” pojasnujejo iz ARSO. Samostojna vodna telesa, ki so vključena v ta monitoring, so sicer določena v Pravilniku o določitvi in razvrstitvi vodnih teles površinskih voda (Ur.l.RS63/2005), ki so ga skupaj z Inštitutom za vode pripravili na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP), pravijo.

“Na MOP-u je že dlje časa v pripravi nov Pravilnik o razvrstitvi in določitvi vodnih teles površinskih voda,” sporočajo iz ARSO. Kdaj in če bo Kočevsko jezero vključeno med samostojna vodna telesa in s tem tudi v program državnega monitoringa, še poizvedujemo. Na ta način bomo imeli tudi mnenje in analize iz strani edinega pristojnega organa v Sloveniji, ki lahko verodostojno poda svojo oceno o kvaliteti vode.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki