fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

Z vitaminom D je spopad s Covid-19 uspešnejši!

Zdravstvena stroka poroča o izjemni pozitivni moči vitamina D na zdravje, ki naj bi bilo izredno učinkovito tudi pri premagovanju koronavirusa. Nekateri so zato mnenja, da bi morali ta vitamin uvrstiti med strateško pomembne zaščitne ukrepe v boju z novim virusom.

2. november zaznamuje svetovni dan vitamina D. Raziskava, ki je bila opravljena poleti 2019, kaže, da kar štirje od petih odraslih prebivalcev v Sloveniji s tem vitaminom niso zadostno preskrbljeni. A vendar je za zdravje ljudi zelo pomemben in bi ga v telo morali vnesti veliko več, kot ga sicer.

Vloga vitamina D

Vitamin D je eden izmed ključnih sestavin, ki ohranjajo zdrave, močne kosti, poleg tega pa je odgovoren tudi za vzdrževanje nivoja kalcija v krvi v točno določeni koncentraciji. Le-ta pa omogoča normalno delovanje mišičnih in živčnih celic. Zadostna vsebnost vitamina D je še posebej pomembna pri ljudeh, ki se soočajo z osteoporozo, saj vitamin preprečuje izgubo mišic nadlahti in stegen, ki jih uporabljamo pri padcih, ko se poskušamo ujeti. Tako preprečuje padce in posledično tudi zlome.
Vitamin pomaga tudi pri številnih drugih bolezni, pomemben vpliv pa ima tudi na imunski sistem. Nekateri znanstveniki poudarjajo, da nas vitamin D v zadostni koncentraciji ščiti pred gripo enako kot cepivo. To pa je v današnjih časih še kako dobro vedeti! Zmanjšuje pa tudi razvoj avtoimunih bolezni, kot so multipla skleroza, sladkorna bolezen tipa I in revmatoidni artritis, zmanjšuje tveganje za razvoj raka, pomemben pa je tudi za zdravje srčno žilnih bolezni.

Koliko vitamina D potrebujemo?

Vitamina D ljudem najbolj intenzivno primanjkuje v zimskem času, zato ga mnogi tedaj začenjajo vključevati v prehrano tudi s pomočjo prehranskih dodatkov. Nadomeščanje vitamina na takšen način velja za varno. Zakaj ravno v zimskem času? V tem času se ljudje veliko več časa zadržujemo v notranjih prostorih, kot denimo poleti. Vitamin D pa se proizvaja ravno pod vplivom UVB sončnih žarkov. V našem zmerno toplem pasu dovolj vitamin D nastaja le od marca do oktobra. Če je v tem obdobju človek izpostavljen 3-krat na dan po 15 minut od 11. do 16. ure, dobi dovolj vitamina D za ta dan.

Po podatkih strokovnjakov človeško telo za zaščito kosti potrebuje od 800-1000 mednarodnih enot vitamina D, kar ustreza 20-25 mcg vitamina. Za odlično delovanje imunskega sistema pa priporočajo vnos 2000 mednarodnih enot dnevno.

Kje ga najdemo?

Najdemo ga v nekaterih živilih, kot so mastne ribe, goveja jetra, gobe, sir, jajca, mleko in v obogatenih živilih, denimo v raznih mlečnih izdelkih, žitaricah za zajtrk, sojinih pijačah in pomarančnem soku. Ga je pa zelo pridobiti v zadostni količini zgolj s tovrstno prehrano, zato je v kritičnih mesecih potreben dodaten vnos preko prehranskega dopolnila.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki