fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Kočevje Nogomet Novice Šport

WILD HOGS: Klub s spoštovanja vrednim pristopom do športa in (lokalne) družbe

Če smo v prejšnji številki predstavljali nogometni klub, pa ga dajmo še sedaj. Če besedi nogomet dodamo pridevnik »ameriški«, ali pa morda »flag«, pa vemo, da ne bo šlo za enako zgodbo. Na našem koncu se namreč že dobra tri leta igra tovrstna »različica« najpopularnejšega športa na svetu, in sicer v klubu Wild Hogs Kočevje. Med pogovorom s predsednikom kluba, Alenom Potočnikom hitro ugotoviš, da se trud in volja do igranja s trdim delom in pravim pristopom hitro poplačata.

Alen Potočnik, ustanovitelj in predsednik kluba Wild Hogs Kočevje.

»Osebna izkaznica« :

Predsednik kluba: Alen Potočnik

Letnica »rojstva« kluba: 2015

Število članov: Okoli 150: 25 članov, 40-50 otrok, ostali so simpatizerji kluba

Število selekcij: 6

Članarina: 15 – 20 EUR/mesec

Kaj sploh je flag nogomet? Ali je res to pravzaprav ameriški nogomet? So kakšne razlike?

Flag football je brezkontaktna različica ameriškega nogometa. In ja, je pravzaprav ameriški nogomet. Razlik je več, prva je ta, da ni vzpostavljenega fizičnega kontakta, saj imamo ob bokih zastavice – “flage”, ki jih moramo izpulitit. V Združenih državah Amerike uporabljajo tovrstni šport, da otroke naučijo osnov, ter jih pripravijo za tranzicijo na igro v kontaktnem svetu.

Kako poteka igra? Kaj je cilj? Kako bi »po kmečko« razložili pravila nepoznavalcem tega športa?

Sama igra je ena izmed naj enostavnejših. Ekipa je sestavljena iz 5 igralcev, ki igrajo v napadu in obrambi. Center, slot, dva lovilca in podajalec. Njihova naloga je, da v štirih poskusih pridejo čez sredino, in da v naslednjih 4 poskusih z žogo preidejo v končno cono kjer dosežejo dosežek in osvojijo 6 točk. Potem se napad odloči ali bo nadaljeval poskus za 1 ali 2 točki iz 5 yardov ali pa iz 10 yardov.

Na drugi strani je 5 igralcev v obrambi. Njihova naloga je preprosta. Zaustaviti morajo nasprotnika, da ne pride v končno cono, napadalna ekipa mora v 4 poizkusih priti do sredine, da dobi nove 4 poizkuse do končne cone, če tega ne storijo, se obrne posest žoge. Obrambni igralci lahko tudi prestrežejo žogo. V kolikor se to zgodi in obrambni igralec priteče do končne cone nasprotnika se šteje za dosežen zadetek kar ekipi prinese 6 točk. Blitzer napada podajalca, vsakič ko mu uspe izpuliti zastavico preden podajalec vrže žogo se imenuje sack. To pomeni, da se napad nadaljuje iz mesta kjer je bila zastavica izpuljena ter izgubijo en poskus. Igra se vedno končna tam kjer je zastavica izpuljena in roka iztegnjena. V koliko obrambni igralec izpuli zastavico 1 yard pred končno cono in napadalec iztegne roko čez končno cono se šteje za zadetek oziroma Touchdown.

Kdo je dobil idejo za ustanovitev kluba in od kod »ljubezen« do te igre?

Ljubezen pride. Prva tekma, druga tekma NFL-a, sta bili zanimivi, nekaj novega, nekaj kontaktnega. Flag football je bil še v razvijanju. Potem pa se je pričelo tudi v Sloveniji. Sam sem pričel z igranjem tega športa v Ljubljani, pri Killerbees Ljubljana že leta 2013. Ustanovitelj kluba je prav tako izhajal iz Kočevja, tako da je bil medsebojni interes. Vožnja do Ljubljane in nazaj v Kočevje na treninge in moje ne igranje zaradi preferiranja drugih igralcev, ki treningom niso dajali takšnega poudarka kot sem ga sam, je terjala davek. Sedeli smo v Mestni kavarni še z Jurijem, Marjanom in Antoniom ter se odločili poskusit srečo v Kočevju, kjer smo še danes. Ker imamo nekateri igralci tudi svoje otroke, smo zagnali še mladinski pogon. Trenutno imamo okoli 40, 50 otrok.

So bili začetki težki? Finance, pridobitev igralcev… kako ste postali »vidni« Kočevju in okolici?

Dejstvo je, da niso vsi za vse športe. Povsem drugačne predispozicije potrebuješ za košarko, nogomet, rokomet. Pri flag football pa se najde mesto za vse. Ta šport pa je namenjen vsem, ker pridobivajo na koordinaciji nog, na ravnotežju, lovljenju, teku, puljenju zastavic, perifernemu vidu, pa še bi lahko našteval. Večinoma to ljudje igrajo za zabavo, sam pa pravim, da smo mogoče eden izmed redkih pol-profesionalnih klubov, pa ne samo v našem športu in okolici ali pa smo na dobri poti do tega. Predvsem tukaj levji delež naredi Aljoša Kous, ki izhaja iz sveta PR-a, ter skrbi, da je naša prepoznavnost velika in, da je sodelovanje z lokalno skupnostjo in sponzorji na največjem možnem nivoju.

 

Začeti moraš nekje. Finance seveda, tudi Apple je potreboval nekaj začetnega kapitala, da so postali uspešni. Začetek financiranja je potekal iz naših lastnih žepov, par prikrajšanih piv pa je bilo (smeh). Občina Kočevje je občina, ki razume šport, ter tudi vlaga vanjga. Vsi klubi imajo na začetku finančne težave. Obstajajo različni razpisi, samo želja in malo pameti je potrebno uporabiti. Znotraj kluba smo naredili rebranding, naredili nov logotip, pravo Kočevsko divjo svinjo, ki nosi ime Martin. Delo na družbenih medijih, širjenje prepoznavnosti. Potem pa pridejo tudi sponzorji, letos jih imamo kar 13. Večinoma so to lokalna podjetja, ki skrbijo, da kar jim skupnost da, nam to vrnejo nazaj. Se pravi, če kupiš avto pri Kii Randelj in rečeš, da si pristaš Wild Hogsov imamo mi nekaj od tega, če rabiš ponjavo za zaščito prtljažnika in greš do Lazarja, imamo nekaj od tega, če piješ Matt pivo, imamo mi nekaj od tega, če kupuješ nogavice pri Intersocksu, imamo nekaj od tega, če ti parket polaga Hudobivnik, imamo nekaj od tega, če rabiš kaj okoli hiše in pokličeš Domkolor, imamo nekaj od tega. To pa vračamo otrokom. Na primer, semptembra bodo vsi šoloobvezni otroci dobili brezplačne zvezke z logotipom in pripisom ŠOLA JE NA PRVEM MESTU. Ker pri nas je šola res na prvem mestu. Nimaš povprečja, ne igraš na tekmah. Če imaš težave, organiziramo inštrukcije. Enostavna matematika. Pomagaj lokalni zgodbi, kar ti društvo da, družbi vrni.

Pridobitev igralcev je na začetku bil projekt. Potem pa so sami »kapljali«. Predvsem, ker je bil nov šport in jih je to zanimalo. Dobra igra, dobri rezultati, dobra družba, malo marketinga, pa privede do tega, da imamo okoli 20 članov, ki imajo vsi svoje službe ter se udeležujejo treningov po najboljših močeh. Seveda pa so tukaj še otroci.

Kolikokrat tedensko in kje potekajo treningi?

Mlajše selekcije in člani imamo treninge 3-krat na teden. Mlajše generacije po uro in pol, člani pa po dve uri. Ko je lepo vreme treniramo na umetni travi na Stadionu Gaj, pozimi pa v telovadnici OŠ ob Rinži oziroma v »Rdeči dvorani«.

Kako pa je s tekmami? Jih je veliko? Koliko klubov flag nogometa sploh imamo v Sloveniji?

V letošnji sezoni bo v državnem prvenstvu ZANS igralo kar 7 klubov. Mislimo, da je to celo največje število do sedaj. Sami se letos podajamo v dve državni prvenstvi, Slovensko ter Hrvaško. Obiskali bomo tudi 6 mednarodnih turnirjev, s tem, da bomo Bear Bowl organizirali na domačih tleh, kamor prideta tudi ekipi iz Mehike in Združenih držav Amerike. Tako da… v letošnji sezoni bomo imeli okoli 60 tekem, kar je za en majhen klub iz Kočevja veliko. Tudi glede na to, s kakšnim proračunom operiramo. Denimo Hague Hyene, ki prihajajo na Bear Bowl iz Nizozemske, imajo 100.000 EUR letnega proračuna, kar je petkrat več kot mi.

Ali mislite, da priljubljenost tega športa v Sloveniji raste?

Šport povsod po svetu neverjetno raste. Število sedmih ekip v Sloveniji govori zase. To, da se je na največji turnir v Evropi, imenovan Big Bowl XII prijavilo kar 48 ekip v pičlih 102 sekundah, je že velik pokazatelj, da zanimanje za šport raste tako v Evropi, kakor tudi v Sloveniji. Vse več je šolskih ekip, ki se obračajo na nas z željo po prijateljskih tekmah mlajših selekcij.

Kje se trenutno »nahaja« klub? Kako uspešni ste?

Bom odgovoril na malo humoren način na to vprašanje. Če nisi vsaj malo poškodovan, nimaš v našem klubu kaj početi. Poškodbe pri naših članih so vedno prisotne (smeh). Problem je, ker se na dan odigra tudi po 4 oziroma 5 tekem, med vikendom kar 10. Temu primerni so tudi rezultati. Vedno smo pod vrhom, na vrh pa bomo prišli, ko ne bo toliko poškodb. Lani smo v državnem prvenstvu dosegli 2. mesto, v finalu smo klonili proti Novemu mestu. Na Škotskem smo osvojili 5. mesto med petnajstimi ekipami. Prvi dan smo imeli rezultat 4-0. Ena poškodba je drugi dan botrovala pri rezultatu 3-3. V desetih tekmah smo zabeležili sedem zmag in tri poraze. Trenutno se nahajamo v samem vrhu Slovenije. Ostale ekipe bolj stagnirajo, mi pa se z vsako sezono izboljšujemo in segamo po višjih in višjih mestih na turnirjih. V Evropskem merilu lahko konkuriramo ekipam, seveda s popolno ekipo brez poškodb (smeh), saj smo to dokazali že januarja na Škotskem, kjer smo bili na turnirju edina ekipa, ki je premagala obe ekipi v finalu.

Kaj je bil vaš največji uspeh?

Naš največji uspeh je bilo 2. mesto v državnem prvenstvu, kjer smo v polfinalu premagali naše največje rivale za 1 točko!

Naš največji uspeh je tudi delo z otroci in, da predstavljamo Kočevje po Evropi in svetu. Da se v mestu, ki ima 13.000 prebivalcev igra kvaliteten Flag football, ter da vsi o nas govorijo o organiziranem klubu z dobrimi igralci. Veliko ekip ima do nas strahospoštovanje.

Kakšni so vaši dolgoročni in kratkoročni cilji?

Imamo 10-letni projekt, ki smo si ga zastavili. Šušlja se, da naj bi flag football v roku 10-ih let postal olimpijski šport. Želimo si, da bi vsaj 5 igralcev iz Kočevja zastopalo slovenske barve na olimpijskih igrah. Tako, da bomo delo z mladimi nadaljevali in še izboljšali. Tukaj imajo neverjeten posluh tudi naši spoznorji, Kia Randelj, BRBL, Intersocks, ter Lazar. Kratkoročni cilj pa je osvojiti državno člansko prvenstvo, ter še izboljšati rezultate v Evropi. Povečati število članov ter otrok. Naš največji cilj pa je, postaviti Kočevje na svetovno mapo športnega turizma, ter, da ima lokalna skupnost tudi največ od tega.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki