fbpx
E-UTRIP
Slika je simbolična.
Aktualno Avto-moto Dobro je vedeti Novice PR Zanimivosti & Zabava

Poravnava d.o.o. svetuje: Ko motorist zleti s ceste zaradi spolzkega asfalta

Sem dolgoletni strastni motorist, vendar sem imel pred časom prvo prometno nesrečo. Zletel sem s ceste, ker je bil asfalt v ovinku popolnoma gladek. Iz kje lahko črpam odškodnino v takem primeru?

Spoštovani!

Po splošnem pravilu odškodninskega prava je vsakdo, ki drugemu povzroči škodo, dolžan le-to povrniti, če ne dokaže, da je ta nastala brez njegove krivde. V tem primeru govorimo o krivdni odškodninski odgovornosti. V vašem primeru bi bilo potrebno ugotoviti, kateri organ je zadolžen za upravljanje ceste, na kateri se je zgodila prometna nesreča, saj je upravljavec dolžan skrbeti za primerno vzdrževanje vozne površine.

Poleg navedenega je potrebno preveriti tudi dejansko stanje in poiskati dokaze, da je do prometne nesreče res prišlo zaradi spolzkosti vozišča in ne zaradi neprilagojene hitrosti vožnje oziroma zaradi vaše napake.

V primerih, ko je dokazovanje opustitve zakonskih dolžnosti upravljavca uspešno, je tudi Vrhovno sodišče zavzelo stališče, da vozniku ni mogoče očitati premajhne skrbnosti. Poudarjam pa, da gre v teh primerih za precej kompleksno zadevo, tako v smislu dokazovanja dejanskega stanja, kot tudi pravne argumentacije, vendar smo v zadnjem času v naši pisarni uspešno rešili kar nekaj takšnih primerov.

Zato vam svetujem, da se obrnete na Poravnavo d.o.o. na 080 13 14 ali me kontaktirate na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje.

V takšnih primerih prometnih nesreč pa je možno odškodnino pridobiti tudi iz AO+ zavarovanja, seveda, v kolikor ste ga imeli sklenjenega. To zavarovanje krije nekatere poškodbe voznika, ki je povzročitelj prometne nesreče. Na zavarovalni polici preverite, ali ste imeli sklenjeno omenjeno zavarovanje in nas takoj oziroma čimprej po prometni nesreči pokličite, saj vam tako lahko nudimo najbolj kakovostno svetovanje.

Lana Ferhatbegović, Poravnava d.o.o., PE Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki