fbpx
E-UTRIP
Foto: SiDG.
Aktualno Kočevje Narava Narava & zdravje

SiDG: V lastni gozdni proizvodnji zaposlenih že 118 ljudi

Družba Slovenski državni gozdovi d.o.o., ki jo je država ustanovila za gospodarjenje z državnimi gozdovi, je letos dosegla nov mejnik v svojem poslovanju. S krepitvijo lastnih ekip za izvajanje sečnje in spravila je uspela priti do točke, ko lahko z lastnimi zmogljivostmi zagotovi okoli 20 odstotkov sečnje in spravila v državnih gozdovih.

Ključni razlog za investiranje v nakup gozdarske mehanizacije je, da se v razmerah ponavljajočih naravnih nesreč podjetje ni moglo zanašati samo na razpoložljive izvajalce sečnje in spravila na trgu. Sanacija poškodovanih gozdov namreč zahteva hiter odziv. Učinkovito obvladovanje razpršenih delovišč in pravočasno izvedbo sanitarnih sečenj ter odvoze lesa pa lahko SiDG, ki gospodari z 21 % vseh slovenskih gozdov, zagotavlja samo s primerno lastno opremo in ustrezno usposobljenim kadrom.

Prvi koraki pri vzpostavitvi lastne gozdne proizvodnje so bili storjeni v začetku leta 2018 s prevzemom 13-ih delovnih strojev ter celotne gozdarske dejavnosti od hčerinske družbe Snežnik. Od takrat se ta organizacijska enota vsako leto krepi z nabavo nove mehanizacije in novim zaposlovanjem. SiDG je tako postal tudi največje slovensko izvajalsko podjetje.

»Vozni park« SiDG:

Foto: SiDG
  • štiri komplete za strojno sečnjo,
  • dve gozdarski žičnici,
  • šest gozdarskih zgibnih traktorjev Bijol,
  • osem prilagojenih kmetijskih traktorjev Vatra N114,
  • pet prilagojenih kmetijskih traktorjev John Deere,
  • 12 gozdarskih kamionov z dvigalom in prikolico in
  • štiri vlačilce s polprikolico.

Četrti komplet strojne sečnje je SiDG prevzel julija letos. Gre za stroja za sečnjo in spravilo lesa, harvester Scorpion King in forwarder Elk.
Harvester je opremljen s procesorsko glavo H7, ki ima razpon delovanja do premera 65 cm. Tehta 24 ton, med drugim pa ga odlikuje to, da ima osem koles in je zato z njim lažje premagovati težke terene.
Forwarder Elk pa je stroj manjšega razreda, teže 19 ton z nosilnostjo 13 ton. Za manjši forwarder se je SiDG odločil predvsem zaradi obstoječega omrežja gozdnih vlak, ki so bile grajene za kmetijske traktorje in zgibnike ter zaradi čim manjšega obremenjevanja gozdnih tal z gaženjem.

Po nakupu zadnjega kompleta strojne sečnje lahko SiDG z lastnimi zmogljivostmi zagotavlja že okoli 20 odstotkov potreb po izvedbi sečnje in spravila lesa iz državnih gozdov, kar je bila ena od pomembnejših strateških usmeritev države kot lastnika SiDG.

Spomnimo…

Vlada je v vlogi skupščine sredi aprila sicer sprejela nov strateški načrt in z njim med drugim potrdila nadaljnja vlaganja v lastno gozdno proizvodnjo. V SiDG ocenjujejo, da bodo z investiranjem v dodatno mehanizacijo sčasoma v državnih gozdovih z lastnimi zmogljivostmi opravili tretjino sečnje in spravila. Pri tem se bodo usmerili predvsem v nakup prilagojenih kmetijskih traktorjev in gozdarskih zgibnikov.

Mag. Robert Tomazin: »Z najnovejšo mehanizacijo bomo naredili pomemben tehnološki preskok v slovenskem gozdarstvu. Želimo si, da bi tudi kolegi gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije sprejeli ta tehnološki preskok in skupaj z nami začeli nek nov koncept gospodarjenja s slovenskimi državnimi gozdovi.

Za SiDG je pomembno, da kupuje sodobno in najkvalitetnejšo mehanizacijo, ki zagotavlja večje učinke in manjše stroške, varno in ergonomsko delo ter predstavlja boljši odnos do gozda. Zahteva pa tudi strokovno usposobljen, izobražen kader, ki ga SiDG premore.
Trenutno SiDG zaposluje skupno 324 oseb, od teh jih je kar 118 zaposlenih v oddelku za gozdno proizvodnjo. Glede na plan povečevanja obsega lastne proizvodnje na tem področju načrtujejo še dodatne zaposlitve.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki