fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Ribnica

Vroča novica: Potniškega vlaka prvega oktobra ne bo

Bolj se bliža prvi oktober, ko naj bi po 50-ih letih znova začel med Ljubljano in Kočevjem voziti potniški vlak, bolj se v občinah vzdolž proge pripravljajo na slavje. Tudi v deželi suhe robe, kjer bo skozi njihovo dolino na delu od glavne železniške postaje pa do Lipovca peljal tako, kot v času, ko je po tej progi sopihala lokomotiva na premog, okoli 40 kilometrov na uro ali pa celo manj. Zakaj? Slovenskim železnicam, ki od leta 2008 posodabljajo progo, v tem času ni uspelo prepričati nekaterih lastnikov parcel v Hrovači za odprodajo dela zemljišča, po katerem naj bi zgradili obvozne poti, po zaprtju več prehodov čez železniško progo. Tako bo, dokler se ne zaključi drugačen postopek v tej pravni zadevi. Pri nekaterih lastnikih, ki so najtrši pogajalci, naj bi namreč prišlo celo do razlastitve parcel, da bo vlak normalno, s hitrostjo sto kilometrov na uro, peljal tudi na tej razdalji.

A to ni edina težava, ki bo čakala potnike na 49-kilometrski razdalji. Tudi vozni red ni bil skrojen po meri prebivalcev teh krajev, saj naj bi prvi vlak iz Kočevja v prestolnico odpeljal deset minut pred šesto in tri minute čez sedmo, brez presedanja v Grosupljem, prispel v Ljubljano. Naslednji naj bi vozil čez tri ure, a s presedanjem v Grosuplju in dolgotrajnim čakanjem za nadaljevanje vožnje proti Ljubljani.

Termin prihoda prvega vlaka prestavljen za nedoločen čas

Pa ga vsaj nekaj časa očitno ne bo. Sinoči so namreč oznanili, da naj bi bil prihod potniškega vlaka, z osrednjo prireditvijo v Ribnici in ne v Kočevju, kot je bilo sprva načrtovano, prestavljen za nedoločen čas. Razlog za to naj bi bila še nekatera nedokončana dela na železniški progi in tudi ugotavljanje varnostnih napak na sami »železni cesti«. O tem bodo danes uradno razlago podale tudi Slovenske železnice.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki