fbpx
E-UTRIP
Posnetek zaslona.
Aktualno Brez kategorije Izpostavljeno

(VIDEO) Požar pri Liku: Prijavite kazniva dejanja!

V uredništvo smo prejeli posnetek požara pri Liku. Domnevno naj bi bil požar podtaknjen. V primeru, da opazite nenadzorovan požar, pokličite interventno številko 112. Vsako kaznivo dejanje pa lahko prijavite tudi na interventno številko policije 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Travniški požari so v Sloveniji pogosti spomladanski in poletni problem, ki lahko povzročijo veliko škode v naravi, na premoženju in ogrožajo življenja ljudi. Z upoštevanjem preventivnih ukrepov in ustreznim ukrepanjem v primeru požara lahko veliko prispevamo k zmanjševanju števila in posledic travniških požarov.

V Sloveniji je v povprečju na leto zabeleženih okoli 1.500 travniških požarov.

Področje požarne varnosti pri nas ureja Zakon o varstvu pred požari (ZVPr). Ta zakon določa splošne obveznosti lastnikov in uporabnikov objektov in površin v zvezi s požarno varnostjo, med drugim tudi prepoved kurišča na prostem, če ni zagotovljena varnost pred širjenjem ognja. Poleg tega obstajajo še nekateri drugi predpisi, ki se nanašajo na travniške požare, npr. Pravilnik o požarni varnosti v gozdovih.

Najpogostejši vzroki za travniške požare so:

Nepozornost pri kurjenju odprtega ognja (npr. kresov, žarjenja)

Odvrženi cigaretni ogorki

Požar v naravi, ki se razširi na travnike

Namerno podtaknjeni požari

Arhiv.

Kurjenje na dvorišču

V času urejanja vrtov in dvorišč je pogosto kurjenje na domačem vrtu, ki je sicer koristno orodje za urejanje okolice. Tudi kurjenje na domačem vrtu v Sloveniji ureja Zakon o varstvu pred požari (ZVPr) in Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za kurjenje na prostem. V teh predpisih so določeni naslednji pogoji za kurjenje na prostem:

  • Kurjenje je dovoljeno le na odprtem prostoru, oddaljenem najmanj 50 metrov od gozda, grmičevja, sadovnjakov, objektov in javnih poti.
  • Ogenj mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe.
  • V bližini ognja morajo biti na voljo sredstva za gašenje (voda, gasilni aparat).
  • Kurjenje ni dovoljeno v vetrovnem vremenu.
  • Prepovedano je kurjenje odpadkov, ki lahko povzročajo močno dimljenje ali neprijeten vonj (npr. plastika, gume).

Varnost pri kurjenju na domačem vrtu:

Preden se lotimo kurjenja na domačem vrtu, je pomembno, da poskrbimo za varnost. Nekaj nasvetov za varno kurjenje:

  • Okoli ognja ustvarimo varnostni pas brez gorljivih materialov.
  • Ogenj ne sme biti previsok.
  • Ne dodajamo gorljivih materialov v ogenj, npr. bencina ali olja.
  • Ne puščamo otrok brez nadzora v bližini ognja.
  • Po končanem kurjenju se prepričamo, da je ogenj povsem ugasnjen.
Arhiv.

Visoke globe za kurjenje v času požarne ogroženosti

V času velike požarne ogroženosti pa je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oziroma snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati ob infrastrukturnih objektih in tako dalje.

Zaradi kurjenja v času, ko je prepovedano, ali nespoštovanja pravil varnega kurjenja je zagrožena globa od 200 do 600 evrov, medtem ko pravno osebo čaka od 1000 do 6000 evrov kazni. Seveda pa zaradi požara, ki uide iz nadzora lahko povzročimo bistveno večjo škodo. V primeru, da opazite nenadzorovan požar, pokličite gasilce na številko 112.

Vsako kaznivo dejanje lahko prijavite tudi na interventno številko policije 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki