fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Kronika Narava Narava & zdravje Policijska poročila

Včeraj spet štirje požari, kurjenje v naravi je prepovedano!

  • Ob 4.33 so gasilci PGD Kočevje in Šalka vas so pogasili dva travniška požara ob kočevskem jezeru v Šalki vasi na površini 300 in 100 kvadratnih metrov.
  • Ob 15.59 so gasilci PGD Šalka vas pogasili približno 6 kvadratnih metrov gorečega listja ob cesti med Cvišlerji in Onekom v Kočevju.
  • Ob 21.13 je ob Cesti na Trato v Kočevju gorelo na travniku. Gasilci PGD Kočevje so pogasili okoli 500 kvadratnih metrov goreče suhe trave.
  • Ob 22.27 je na Trati, na Cesti na Trato in ob Rudniškem jezeru, vse v občini Kočevje, gorelo na travnikih. Gasilci PGD Kočevje so na prvi lokaciji pogasili okoli 200, na drugi okoli 1000 in na tretji okoli 2000 kvadratnih metrov suhe trave in podrasti.

S PU Ljubljana ponovno poudarjajo, da je v Republiki Sloveniji je razglašena velika požarna ogroženost, zato vse opozarjamo, da je kurjenje v naravnem okolju prepovedano. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Že nedolžna iskra lahko v naravi hitro zaneti požar velikih razsežnosti. Na to vplivajo predvsem vrsta vegetacije, hitrost in smer vetra, razgibanost terena in temperatura ter vlažnost zraka. Če so izpolnjeni določeni pogoji, se požar lahko širi zelo hitro (s hitrostjo več kot 100 km/h). Pri gorenju organskih snovi se sproščajo visoke temperature in škodljivi plini, ki onesnažujejo ozračje.

Na pogorišču se zaradi uničenja zgornje plasti zemlje lahko spremeni  vegetacija, poveča se erozija. Ogrožene so tudi številne živalske vrste. Večino požarov v naravi povzroči človek zaradi malomarnosti in nevednosti.

Kaj storimo, ko v naravi zagori?

Ostanemo mirni. Če nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar z razpoložljivimi sredstvi (voda, zemlja, pesek, lopata, grablje, odeja  ipd.). Če požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno. O  požaru takoj obvestimo Center za obveščanje oziroma gasilce na številko 112,  pričakamo gasilce in jih usmerimo h kraju nesreče.

Ob klicu povemo: kdo  kliče;  kje gori; kaj gori; kdaj se je začel požar; kakšen je obseg požara; kakšna pomoč je potrebna ali so ogroženi ljudje in živali.

Vse  pozivamo, naj o primerih, ko opazijo kurjenje v naravi , druga podobna malomarna dejanja ali ob požarih opazijo osebe, ki bi lahko tudi namerno netile požare,  da  o  tem takoj obvestijo policijo na št. 113, lahko tudi anonimno na 080 12 00. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor,  posebnosti),  morebitna vozila s katerim so se odpeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila) ter smer njihovega gibanja.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki