fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

Vaško žegnanje na Bregu

26. julija goduje sveta Ana, ki velja za zavetnico mater, starih staršev, nosečnic, otrok, neporočenih, vdov in sirot. Varuje pred revščino, neplodnostjo, nerodovitnostjo pa tudi pred nevihtami. Je tudi zavetnica rudarjev, obrtnikov, ribičev, zlatarjev, krojačev, šivilj, mizarjev, učiteljev …

Na god sv. Ane imajo vaško žegnanje tudi v Bregu pri Ribnici, kjer ga od leta 2005, ko je bilo ustanovljeno Vaško Etnološko Turistično Ekološko Rekreacijsko društvo — VETER, pripravljajo nekoliko drugače. Tistega leta so namreč obnovili in blagoslovili vaško kapelico, od takrat pa pri žegnanju pripravijo tudi mašo. V soboto jo je vodil ribniški dekan, mag. Anton Berčan. Po maši so člani društva pripravili krajši skeč – besedilo je napisala Darinka Suljević – na temo ceste, ki se je dobro leto obnavljala, vaščani so imeli ob tem nemalo preglavic.

»Letos je bilo žegnanje, ko se zbere družina med tednom, mi pa smo druženje vaščanov z manjšo pogostitvijo naredili ob koncu tedna,« je povedal Borut Levstek, predsednik društva Veter.

V nedeljo je bila v cerkvi sv. Ane, ki je zavetnica tudi naselij Grič, Dolenji Lazi, Zapuže, Lepovče in Gorenja vas, tudi sveta maša.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki