fbpx
E-UTRIP
Aktualno Hrana Zanimivosti & Zabava

V Sodražici so kuhali vampe 

Leta 2013 so člani Turističnega društva Sodražica prvi pri nas pripravili tekmovanje v kuhanju vampov. Gastronomska prireditev ob kotličkih, v katerih je brbotala ta enolončnica, se je prijela, so zadovoljni organizatorji ob razglasitvi najboljših. Tokratno tekmovanje je bilo sedmo, po tri letni prekinitvi.

Ekipe so si same priskrbele kotliček za kuhanje in pripomočke (predpasnike, serviete) ter kuhinjski pribor (deske, kuhalnice, nože …), ki so jih potrebovali pri kuhi. Tudi vse ostale potrebne sestavine, razen 2,5 kilograma kuhanih, razrezanih, ohlajenih in vakuumsko zapakiranih vampov. Organizator pa je poskrbel za podstavek za kurišče, drva, vodo za kuho in mizo.

Opustili so žgance

Zadovoljstva ob gneči tako za kotlički kot tudi med obiskovalci, jedci, ni skrival niti Jože Levstek, predsednik Turističnega društva Sodražica »Naposled nam je na roko šlo tudi vreme, obiskovalcev je od vse posod, vzdušje je pravšnje,« je dejal in spomnil, da so sprva hoteli pripraviti tekmovanje v pripravi žgancev, a so ga opustili. Vampe, ki so jih kuhali le  Brežicah, danes tekmovalno pripravljajo edino pri njih.

Na športnem igrišču za dvorano, kjer je po štirih urah brbotanja vampov v kotličkih, z začimbami in dodatki, je do svojih petih minut prišla tričlanska (priznani kuharji) ocenjevalna komisija.

Po okusu žirije in jedcev

Med 13 ekipami je tako strokovna komisija kot tudi žirija jedcev, med  vsemi kakovostno skuhanimi vampi, za najbolj okusne razglasila vampe, ki jih je skuhala tričlanska ekipa TD Puconci in Me-3, ki so jo sestavljale kuharice OŠ Ribnica.

»Ja, dolgo pot smo prevalili preden smo prišli v Sodražico. Splačalo se je. Potihoma smo pričakovali, da nam bo uspelo. Drugače kuhamo vse jedi, vampe pa prvič,« je ob razglasitvi rezultatov povedal Jože Kuzma, član zmagovalne ekipe. In obljubil, da bodo v isti sestavi, tako kot vsi dozdajšnji zmagovalci, vampe kuhali tudi na Tržnem dnevu v Sodražici, ki bo potekal 2. julija letos.    

Recept priprave te enolončnice je preprost: V kotel vampom dodajajo razrezano slanino, praženo čebulo, sesekljan česen in peteršilj, sladko papriko, belo vino in začimbe: poper, lovorov list, šetraj in sol. In najpomembneje: Kuhati je treba s srcem. In ravno zaradi tega so vse jedi kmalu pošle.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki