fbpx
E-UTRIP
FOTO: SiDG.
Aktualno Gospodarstvo Narava Narava & zdravje

V Kočevju državno tekmovanje gozdnih delavcev, bogat program za obiskovalce

Po Kočevju bo ta petek in soboto donel zvok motornih žag. Na 13. Državnem tekmovanju gozdnih delavcev Slovenije, ki bo potekalo na parkirišču pri Gostilni Tušek Jezero, se bodo pomerili najboljši slovenski gozdarji sekači. Tekmovanje se bo začelo v petek 30. septembra ob 8.30 s slavnostno otvoritvijo, prvi dan bo trajalo do okoli 14.00, v soboto pa bo potekalo med 9.00 in 16.00, ko bo razglasitev rezultatov ter slavnostna podelitev medalj in priznanj.

Dogodek je odprt za javnost, vstopnine ni. Da bi privabili čim več obiskovalcev, je organizator, podjetje SiDG, poskrbel tudi za bogat program. Na ogled bo sodobna gozdarska mehanizacija in oprema ter stojnica s starimi motornimi žagami. Kočevski rokodelec Anže Kobola bo pokazal, kako se iz lesa izdela kip, mogoče pa bo kupiti tako različne lesene izdelke kot lokalni med. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše: v soboto bo med 10.00 in 12.00 organizirana delavnica in poslikava obraza, mogoče pa se bo posladkati na posebni stojnici. Za bolj sproščeno vzdušje bo v soboto skrbel narodno-zabavni Ansambel Tomaža Rota.

Na letošnjem državnem prvenstvu najboljših slovenskih gozdarjev sekačev se bo pomerilo 44 tekmovalcev, od tega sedem tekmovalnih ekip in osem posameznikov ter pet vabljenih ekip (iz Italije, Hrvaške, Srbije, Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna, Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor). Tekmovalci in tekmovalke so se na tekmovanju gozdnih delavcev, ki je hkrati odskočna deska za nastop na svetovnem prvenstvu, pomerili v petih disciplinah, ki simulirajo delo v gozdu: menjava verige in obračanje meča, natančni rez na podlagi, kombinirani rez, zasek in podžagovanje ter kleščenje.

Častna pokroviteljica letošnjega tekmovanja je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Tekmovanje pomeni promocijo gozdarskega poklica in varnega dela v gozdu. Letos bo to tudi poklon pogumnim gozdnim delavcem, ki so na pomoč pri obvladovanju požara na Krasu prihiteli iz vseh koncev Slovenije. Tekmovalci se bodo pomerili v petih disciplinah, ki simulirajo delo v gozdu: menjava verige in obračanje meča, natančni rez na podlagi, kombinirani rez, zasek in podžagovanje ter kleščenje.

Tekmovanje gozdnih delavcev ima pri nas in v svetu dolgo tradicijo, v podobni obliki, kakršno poznamo zdaj, pa ga organiziramo od leta 1970. Madžarska in Jugoslavija sta takrat prvič organizirali mednarodno tekmovanje, ki je preraslo v svetovno. Slovenci smo začeli državna tekmovanja organizirati z osamosvojitvijo. Tako državna kot svetovna tekmovanja se organizirajo vsaki dve leti, in sicer izmenično. Prvo državno tekmovanje v samostojni državi je bilo v Postojni leta 1998.

Nagrade bodo dobili tako najboljše ekipe kot posamezniki. Najboljši bo tisti tekmovalec, ki bo zbral največ točk. Za ekipno zmago se šteje vsota točk vseh štirih tekmovalcev v ekipi. Tekmovalci bodo točke dobili za dosežen čas, za doseženo natančnost in kakovost opravljene preizkušnje. Za kršitev varnosti, pravil in za napake pri delu bodo dobili kazenske točke.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki