fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

V družbi ljudi, ki so izkusili tvoje težave, te lažje prebrodiš

Članice in člani Društva invalidov Kočevje so aktivni skozi celo leto. Redno se srečujejo na delavnicah, krožkih in tečajih, kjer marljivo urijo različne ročne spretnosti in izdelujejo lične, predvsem pa uporabne izdelke. V prostorih Ljudske univerze Kočevje se dobijo vsako sredo, ko izvedejo dvourni krožek ročnih del. Na njem šivajo, pletejo, kvačkajo in reciklirajo, izdelujejo čestitke, vizitke, kape, šale, copate, vreče, nakupovalne torbe in še marsikaj. Predstavljajo se na sejmih in drugih družabnih dogodkih, imajo tudi svojo športno sekcijo. Veliko se družijo, pogovarjajo in se imajo preprosto lepo. Predvsem pa si prizadevajo dokazati, da zmorejo. Dokazati, da so tudi ljudje, ki imajo zdravstvene težave in fizične pomanjkljivosti lahko ustvarjalni, uspešni in koristni za skupnost.  

»Naše dejavnosti prilagajamo letnim časom. Aktivni smo za vse večje praznike in pomembnejše dneve v letu. Denimo za osmi marec, veliko noč in prvi november vedno pripravimo uporabne izdelke, še posebej pa nam je pri srcu veseli december. Veselimo se božično-novoletnega časa, saj takrat izdelujemo izdelke, ki jih lahko uporabimo kot lepa darila za naše najdražje,« pove vodja krožka ročnih del Anita Šakič. V okviru krožka se pripravljajo tudi na sejem, ki bo na Tržnici Kočevje v soboto, 2. decembra. »Predstavili bomo svoje izdelke, na katere smo zelo ponosni. Vsak udeleženec krožka namreč v njih vloži svoje znanje, trud in čas, skratka delček sebe. Redno se nas srečuje in ustvarja približno 15. Veliko se ob delu tudi pogovarjamo, vzpostavili smo res prijetno, prijateljsko vzdušje.«

»Ni pomembno, kaj na katerem srečanju delamo, važno je, da delamo in da smo v družbi. Tudi če kdaj nismo ravno pri volji za ustvarjanje, se pogovarjamo o vsakdanjih rečeh, si izmenjujemo osebne izkušnje, skupaj pijemo kavo. Za nas je najbolj pomembno, da se kljub zdravstvenim težavam ne zapiramo (vase), ampak gremo med ljudi. Bolezen, ki te pesti, veliko lažje pretrpiš, ko se družiš z ljudmi, ki imajo enake ali primerljive težave. Lažje nam je, ker si povemo, si prisluhnemo in si pomagamo med seboj,« dodaja član Društva invalidov Kočevje Jože Sašek.

Mednarodni dan invalidov kot družbeni opomnik

3.decembra obeležujemo mednarodni dan invalidov in oseb s posebnimi potrebami. Čeprav so bili v zadnjih letih storjeni določeni koraki v pravo smer pri povečanju dostopnosti osnovnih življenjskih storitev ranljivim skupinam ljudi, pa gibalno ovirani opozarjajo, da še vedno vse prepogosto ostajajo prezrti ali celo odrinjeni na rob družbe. Dejavnosti, kakršne izvaja Društvo invalidov Kočevje, so zato še toliko bolj pomembne pri procesu integracije invalidov v družbeno okolje in pri ozaveščanju celotne družbe o pomenu sprejemanja ranljivih manjšin kot enakovrednega dela skupnosti. Kot pravi stari dobri slovenski pregovor: kjer je volja, je tudi pot. In člani kočevskega društva invalidov iz dneva v dan dokazujejo, da znajo najti pot. Pot, ki pripelje do cilja mimo vseh ovir in preko vseh preprek.

Izidor Volf

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki