fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Narava & zdravje

Tudi vas muči seneni nahod?

Cvetni prah je pogost alergen, ki povzroča neželene reakcije pri mnogih ljudeh. Alergija na cvetni prah, znana tudi kot seneni nahod ali alergijski rinitis, je imunološka reakcija telesa na alergene v cvetnem prahu rastlin. Te alergene v zrak sproščajo rastline med cvetenjem, kar povzroča simptome alergije pri dovzetnih posameznikih.

Simptomi alergije na cvetni prah se razlikujejo glede na posameznika, vendar vključujejo kihanje, srbenje v nosu, zamašen nos, izcedek iz nosu, srbenje v očeh, solzenje, kašljanje, težave z dihanjem in splošno nelagodje. Ti simptomi se lahko pojavijo sezonsko, odvisno od cvetenja različnih rastlin, ali pa so prisotni skozi vse leto, če je oseba alergična na cvetni prah določenih vrst rastlin, ki cvetijo v različnih obdobjih.

Glavni vzrok alergij na cvetni prah je imunološki odziv telesa na beljakovine v cvetnem prahu. Ko alergen vstopi v telo, imunski sistem zazna te beljakovine kot tujke in proizvaja protitelesa, da jih uniči. To sproži sproščanje kemikalij, kot je histamin, ki povzročajo vnetje in druge simptome alergije.

Poleg sezonskih alergij na cvetni prah, imenovanih seneni nahod, so nekateri ljudje lahko alergični tudi na cvetni prah nekaterih rastlin, ki cvetijo v drugih letnih časih. Te alergije so lahko prisotne skozi vse leto in se imenujejo trajne alergije na cvetni prah.

Zdravljenje alergij na cvetni prah običajno vključuje uporabo antihistaminikov, ki pomagajo zmanjšati simptome alergije, kot so kihanje, srbenje in izcedek iz nosu. Poleg tega lahko zdravnik predpiše tudi dekongestive za lajšanje zamašenosti nosu ter steroidna zdravila za zmanjšanje vnetja. Pri hujših primerih alergij na cvetni prah lahko zdravnik predpiše tudi imunoterapijo, ki postopoma zmanjšuje občutljivost na alergene.

Preventivni ukrepi za zmanjšanje izpostavljenosti cvetnemu prahu vključujejo izogibanje dejavnikom, ki lahko poslabšajo simptome, kot so bivanje v zaprtih prostorih, zlasti ob vetrovnih dneh, uporaba klimatskih naprav z ustreznimi filtri za zrak, nošenje očal za zaščito pred cvetnim prahom v očeh ter redno čiščenje nosu in oči.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki