fbpx
E-UTRIP
Tomaž Lovšin
Aktualno Gospodarstvo Novice Ribnica

Tomaž Lovšin nov direktor Rokodelskega centra v Ribnici

V zadnjem mesecu preteklega leta je v Rokodelskem centru Ribnica zapihal svež veter. Vodenje centra, ki je v deželi suhe robe eden izmed ključnih ustanov, v kateri skrbijo za ohranjanje in prenos tamkajšnje tradicije in kulture, je tokrat prevzel Tomaž Lovšin, nekdanji v.d. direktorja Razvojnega centra Kočevje Ribnica. Sprememba in odločitev za nenadni prestop je presenetila marsikoga, zato smo Tomaža povprašali  o razlogih ter ciljih, ki jih kot novi direktor v centru ohranjanja ribniške kulture želi uresničiti skupaj z ekipo.

Ribnico in njeno širše območje Lovšin pozna že zelo dobro, saj je v razvoj omenjenega območja aktivno vpet že od leta 2011. Takrat se je namreč zaposlil v RC Kočevje Ribnica ter opravljal vlogo svetovalca in vodje številnih projektov, zadnje leto delovanja pa opravljal funkcijo v.d. direktorja. Vodenje Rokodelskega centra bo opravljal vsaj pet let, kolikor dolgo traja mandat. “Na tem mestu bi se rad zahvalil Svetu zavoda in ustanoviteljici Občini Ribnica, da so v mojem programu prepoznali potencial za nadaljnji razvoj Zavoda in me imenovali za direktorja,” z zadovoljstvom izraža Tomaž.

“Želel bi si več dogajanja, vrveža in obiskovalcev.”

Žal pa je z mandatom pričel v nekoliko manj ugodnem obdobju, ko veljajo številni omejevalni ukrepi z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom. Kulturne ustanove so že nekaj časa zaprte in postavlja se vprašanje, kdaj bodo aktivnosti lahko normalno stekle naprej. “Z mojega vidika je to precej oteževalna okoliščina. Potrebno se je zavedati, da zaradi prepovedi obratovanja izgubljamo prihodke, ki so bili sicer v času decembra načrtovani predvsem iz naslova drsališča in prodaje blaga v muzejski trgovini, ki deluje v sklopu Rokodelskega centra. Zaradi zaprtja je okrnjeno tudi kulturno dogajanje v Ribnici. Odpovedani so bili številni dogodki, v organizacijo katerih je bilo tekom leta vloženega precej truda. Osebno me zelo moti, da je Rokodelski center prazen. Želel bi si več dogajanja, vrveža in obiskovalcev,” pravi. Nedvomno si več dogajanja želijo tudi obiskovalci, ki se že veselijo novih aktivnosti in doživetij v sklopu tega centra.

Zastavljenih je veliko ciljev

Vsak vodja mora za uspešen razvoj imeti jasno vizijo in cilje, ki jih želi uresničiti s svojim delom. Tudi Tomaž pravi, da imajo zastavljenih veliko ciljev. Slednji so sestavljeni po enotah, ki delujejo v sklopu Zavoda. “Glavna cilja na področju rokodelstva sta ohranjanje bogate rokodelske tradicije in prenos znanja na mlajše generacije ter oblikovanje prepoznavne blagovne znamke, ki bo prinašala izdelkom višjo dodano vrednost. Na področju muzejske dejavnosti bo fokus usmerjen v prenovo prenova stalne razstave suhe robe in lončarstva,” pravi. Lokalnemu prebivalstvu in tujim obiskovalcem pa želijo približati tudi galerijsko dejavnost.

Velike načrte in vizijo pa imajo tudi na področju turizma. “Cilj je, da postanemo lokalna turistična organizacija, ki ustvarja turistične produkte, povezuje, združuje ponudnike in jim pomaga pri razvoju in promociji. Ribnico želimo postaviti na turistični zemljevid Slovenije,” pove ter izpostavi, da je najpomembnejši cilj zagotovo povečanje števila obiskovalcev in dvig prepoznavnosti Ribnice kot rokodelskega bisera Slovenije.

Ribniški grad kot osrednji prireditveni prostor

V bodoče bo glavnina usmerjena v trženje vsebin, ki jih Zavod pokriva. “S tem namenom v januarju 2021 pričenjamo s pripravo Strategije trženja Zavoda. Prepričan sem, da imamo veliko zanimivih vsebin in bi ob primernem trženju lahko pritegnili številne obiskovalce v ribniško dolino. Dejstvo je, da se bo potrebno posvetiti ohranjanju tradicionalnih obrti in prenosu znanja na mlajše generacije. Želimo oblikovati več dogodkov, ki bi bili zanimivi za širšo javnost,” razkrije ter doda, da ribniški grad vidi kot osrednji prireditveni prostor.

Rokodelski center kot Zavod združuje številne dejavnosti, in sicer rokodelstvo, muzejsko in galerijsko dejavnost, trgovino, od sredine letošnjega leta pa zavod pokriva tudi področje turizma. “Ocenjujem, da so dejavnosti vsebinsko enakomerno zastopane, je pa dejstvo, da jih je moč še okrepiti oz. nadgraditi. V bodoče bi radi oblikovali več dogodkov, ki bi pritegnili obiskovalce v ribniško dolino. Predvsem pa je potrebno delati na trženju vsebin, ki jih pokriva Zavod,” pove.

Letos so odpadli številni načrtovani dogodki

Tako kot predhodno leto je tudi letošnja božično-novoletna okrasitev temeljila na okrasitvi ribniškega gradu, ki je v prazničnem času zažarel kot v pravljici. Letos so jo nadgradili z zvezdnim nebom, sestavljenem iz številnih luči, ki so se prižigale in ugašale v ritmu glasbe, katera je igrala v ozadju. “Na tem mestu pohvala Občini Ribnica, ki je poskrbela za okrasitev,” izpostavi Lovšin.

Temelji za pravo praznično doživetje so bili uspešno postavljeni, a vendar zaradi situacije zaradi koronavirusa ni tako zaživelo, kot bi sicer. Odpadli so številni dogodki in prireditve, predvideni so bili koncerti priznanih slovenskih glasbenikov, pripravljena je bila gledališka igra, organizirano bi moralo biti tudi silvestrovanje. V gradu je bilo načrtovano, da se postavijo številne stojnice, na dvorišču Rokodelskega centra pa bi moralo stati drsališče. “Žal so nam trenutne razmere onemogočile izvedbo načrtovanih dogodkov, zato vabljeni v Ribnico takoj, ko se trenutne razmere umirijo. Do tedaj pa dobrodošli, da nas spremljate preko spletnih kanalov. Naj vsem ob koncu zaželim le še vse dobro v letu 2021!” zaključi direktor Tomaž Lovšin.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki