fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Zanimivosti & Zabava

Tipkovnica in miška pokazatelja stresa v službi

Raziskovalci s Švicarskega zveznega inštituta za tehnologijo v Zürichu (ETHZ) so sporočili, da je način, kako ljudje tipkajo in uporabljajo računalniško miško, lahko boljši pokazatelj stresa na delovnem mestu kot denimo srčni utrip. Dodajajo, da bi njihov model lahko pomagal preprečiti kronični stres.

“Zdi se, da je to, kako tipkamo in premikamo miško, boljši pokazatelj stresa v pisarniškem okolju kot naš srčni utrip,” je ugotovitve raziskave povzela matematičarka in avtorica študije Mara Nagelin. Povedala je še, da so s pomočjo novih podatkov in strojnega učenja razvili nov model za zaznavanje ravni stresa pri delu.

Raziskovalci ETHZ so v okviru študije opazovali 90 udeležencev, ki so sodelovali v simulaciji pisarniških opravil, kot so načrtovanje sestankov ali beleženje in analiziranje podatkov.

Beležili so ravnanje udeležencev z miško in tipkovnico ter njihov srčni utrip, ob tem pa so jih redno spraševali o ravni stresa.

To, kako tipkamo in premikamo miško, je boljši pokazatelj stresa v pisarniškem okolju kot naš srčni utrip.

Medtem ko so nekateri udeleženci preizkusa lahko delali nemoteno, so polovico skupine večkrat prekinili s sporočili na klepetu, poleg tega pa so se morali udeležiti razgovora za službo.

Raziskovalci so potrdili, da ljudje pod stresom tipkajo in premikajo miško drugače kot tisti, ki so sproščeni. “Ljudje, ki so pod stresom, pogosteje in manj natančno premikajo kazalec miške ter premagujejo večje razdalje na zaslonu,” je dejala Nagelin.

Ugotovili so tudi, da ljudje, ki so v pisarni pod stresom, pri tipkanju naredijo več napak in pišejo v prekinjenih intervalih, s številnimi kratkimi premori. Sproščeni ljudje po drugi strani pri tipkanju delajo manj premorov, ki pa so daljši.

Iz ETHZ so sporočili, da naj bi rezultate raziskave objavili do konca leta. Raziskovalci so namreč priznali, da so zbrani podatki občutljivi, in dodali, da sodelujejo tudi s strokovnjaki za etiko, da bi zagotovili odgovorno ravnanje z njimi, sporočilo inštituta povzema francoska tiskovna agencija AFP.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki