fbpx
E-UTRIP
Narava & zdravje

TEDEN ZDRAVJA v ZD Kočevje

V Centru za krepitev zdravja Kočevje (CKZ), ki že 7. leto deluje kot enota Zdravstvenega doma Kočevje, smo obeležili za nas najbolj ključen teden – TEDEN ZDRAVJA.

V obdobju od 8. do 12. aprila 2024 smo na Kočevskem širili ideje za krepitev zdravja. Teden smo začeli kar v matični ustanovi – zaposlenim in obiskovalcem našega doma smo ponudili zdrav prigrizek, jih ozaveščali o zdravih izbirah ter pripravili številne informativne zloženke z idejami za zdrave navade. Ponedeljek je sklenila naša dipl. fizioterapevtka Vita Krese in sicer s predavanjem o varni vadbi v nosečnosti v Knjižnici Kočevje.

Torek, 9. aprila, je potekal v znamenju gibanja, saj sta naša mag. kineziologije David Gole ter dipl. fizioterapevtka Tadeja Nosan, obiskala sosednji občini Kostel in Osilnica ter prebivalcem ponudila strokovno vodeno jutranjo telovadbo. Da so bili o pravilnem gibanju osveščeni tudi domači Kočevci, sta naša strokovnjaka tisti dan popoldne izvedla tudi občinski preizkus hoje s spremljajočo telovadbo v Mestnem logu.

V sredo, 10. aprila, smo skrb za lastno zdravje še bolj približali lokalni skupnosti in sicer z dogodkom “Dan brez alkohola”, ki je potekal na Mestni ploščadi Kočevje. Poleg stalnega tima CKZ, so predstavniki z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in naša dipl. med. sestra Marija Kobe, tako mladini kot starejšim, na zanimiv način predstavili škodljive vplive tveganih vedenj (pitje alkohola, energijskih pijač, raba (novih) tobačnih izdelkov) ter ponudili več informacij o preventivnih programih DORA, ZORA in SVIT.

Četrtek, 11. april, se je začel z jutranjo telovadbo v parku medgeneracijskega sodelovanja v Kočevju, zaključil pa z okroglo mizo o raku z naslovom “Diagnoza rak – izkušnja iz prve roke

in skozi strokovne oči”. Za predstavitev preventivnih dejavnosti v našem CKZ sta pri tem poskrbeli dipl. med. sestra Nuša Knavs in mag. psihologije Urška Bančič. Emir Kuduzović, direktor ZD Kočevje, je zbrane ozavestil o metodi obsevanja, delil pa je tudi nekaj dragocenih osebnih izkušenj. Z NIJZ nas je ponovno obiskala ga. Tjaša Jerman in predstavila podatke o odzivnosti prebivalcev Kočevja, Kostela in Osilnice na vabila k udeležbi v programih DORA, ZORA in SVIT. Več o psihosocialni podpori obolelim za rakom ter drugih oblikah podpore vsem uporabnikom nam je predstavila Anja Cesar, mag. psihologije, iz Centra za duševno zdravje odraslih Kočevje. Izjemno veseli pa smo bili kar treh oseb, ki so bile pripravljene spregovoriti o osebni izkušnji z diagnozo rak – bodisi preko lastne obolelosti ali obolelosti svojca. Njihovi opisi doživetega procesa odkrivanja in zdravljenja raka so nam ponudili pristen vpogled v potek te precej pogoste bolezni, za kar smo jim vsi prisotni zelo hvaležni. Okroglo mizo smo sklenili z mislijo, da si želimo, da prav vsi izkoristimo možnosti različnih oblik podpore, ki jih imamo – preventivni presejalni programi, dejavnosti CKZ ali Centra za duševno zdravje odraslih idr.

Da kovačeva kobila ne bi bila bosa, smo v petek, 12. aprila, poskrbeli tudi za zdrav odmor naših zaposlenih v ZD Kočevje. Skupaj smo se namreč sprva dodobra razgibali, potem pa si vzeli še nekaj minut za druženje ob čaju.

Želimo si, da takšne dejavnosti postanejo tradicija v naši skupnosti. Naš CKZ deluje skozi vse leto, ne le ob tednu zdravja, zato vse, ki bi vas zanimalo kaj več, vabimo, da stopite v stik z nami: 01 893 90 56 ali ckz@zdkocevje.si

Za ZD Kočevje Urška Bančič, mag. psihologije

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki