fbpx
E-UTRIP
Aktualno

Ta hip najvplivnejši Slovenec v Hrovači

Aleksander Čeferin, predsednik UEFA o nogometu in zakulisju te igre – mož, ki vnaša spremembe in ima podporo

Gost že šestega letošnjega pomenkovanja v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači pri Ribnici je bil Aleksander Čeferin, verjetno ta hip najvplivnejši Slovenec na svetu. Je namreč predsednik Evropske nogometne zveze UEFA v drugem mandatu, ki usmerja dogajanje v športu in ima več privržencev kot katerakoli verska skupnost, pri čemer sam dodaja, da se bogovi v nogometu zamenjajo vsakih deset let.

Grosupeljčan, iz sicer znane odvetniške družine, želi prihodnost evropske nogometne birokracije postaviti v nove okvirje. »UEFA je potrebovala prevetritev, nek novi red, saj so stare strukture okostenele na svojih položajih. Jasno sem dal vedeti, da mora biti mandat prvega moža UEFE omejen,« je dejal. Kaj je slovenski nogomet dobil z njegovo izvolitvijo? »Veliko,« je dejal, »a posebnih privilegijev, kot bi mnogi pričakovali, ne bo. Saj jih niti ne more biti,« je poudaril. Zelo je ponosen na sodnika Damirja Skomino, ki je bil najboljši posameznik na finalu letošnje lige prvakov. Za prvega moža zadnje tekme v sezoni ga je predlagal sodniški komite, na koncu je zadnjo besedo dal predsednik.

Med pogovorom se je Čeferin dotaknil tudi ogromnega denarja v nogometu. »Tako je in tako bo tudi ostalo. To je trg, čeprav menim, da so zneski vpijajoči,« je dejal. Spregovoril je tudi o aferi nekdanjega prvega moža svetovne nogometne organizacije, Michela Platinia, ki mu očitajo vpletenost pri organizaciji svetovnega prvenstva v Katarju. Je nasprotnik sodobne tehnologije v nogometu. Ponosen je na številne programe UEFE, sploh na tiste za pomoč otrokom, spodbujanje razvoja mladih…

»Seveda sem izjemno počaščen, da smo poletno sezono večernih pomenkovanj na Škrabčevi domačiji sklenili s tako uglednim gostom, sicer mojim prijateljem, Aleksandrom Čeferinom,« je dejal Janez Škrabec in obljubil nadaljevanje novih doživetij od jeseni v Škrabčevem skednju.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki