fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Sveti Gregor: blagoslov traktorjev

V soboto se je že enajstič zapored na igrišču pri Svetem Gregorju odvijal obred blagoslova kmetijskih strojev in oldtimerjev, namenjen zaščiti in varnosti pri delu. Obred je bil organiziran s strani strojnega krožka Urban iz Ribnice, ki ima 80 članov in je bil ustanovljen pred 27 leti. Udeležilo se ga je 162 kmetijskih strojev in njihovih lastnikov z območja občin od Kolpe do Barja ter Notranjske.

Pobudnika za blagoslov sta bila župnik pri Svetem Gregorju Andrej Mulej in prvi predsednik krožka Jože Marolt. Mulej, ki je član krožka in tudi gasilec, je dejal, da so se na nekem strokovnem izletu pogovarjali o tem obredu in ko so ugotovili, da imajo med seboj božjega poslanika, so se odločili, da ta obred postane tradicija.

 »To je res lep običaj, ki je priložnost za druženje in tkanje novih vezi med kmeti, pa še nekaj besed smo namenili trenutnim kmetijskim težavam,« je dejal Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki se je udeležil blagoslova.

Priznanji starodobnikoma

Stanko Oblak, tajnik strojnega krožka Urban, je dejal, da je bilo med vsemi traktorji 20 starodobnikov, najstarejša letnika 1956 in 1959. Lastnikoma so podelili posebna priznanja.

»Vodil sem prvi blagoslov, za mano pa vedno župnik iz far od koder prihajajo naši člani. Tako bo tudi v prihodnje. Letos je bil dogovor, da stvarnika za varnost in zdravje traktoristov prosim jaz,« je dejal Slemenski Andrej, kot priljubljenemu božjemu pastirju pravijo farani.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki