fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

Štirje letni časi, krona dosedanjega izobraževanja

Likovna šola LICE, ki deluje neprekinjeno od leta 2008 pod okriljem Galerije Miklova hiša, je v letošnjem šolskem letu gostila 25 slušateljev, katerih umetniška dela so razstavljena v ateljejskem delu Rokodelskega centra v Ribnici. Med njimi tudi umetniška instalacija, poimenovana “Štirje letni časi”, ki je nastajala tri leta in predstavlja dodano umetniško vrednost ne le letošnjemu letniku, ampak vsem dosedanjim izobraževanjem v Likovnem centru.

S svojo mogočnostjo razsutih kock na pritrjenih stebrih, ki se obračajo in tvorijo zaključeno celoto, skulptura pošilja sporočilo o nenehni rasti šole. Obiskovalec lahko umetniške detajle poveže v celoto tako, da se postavi pred instalacijsko zasnovo in si ogleda skulpturo iz različnih perspektiv. Skulptura, sestavljena iz del sedmih slušateljic projektnega letnika, je delo Maruše Šulentič, Mojce Ahac, Bernarde Arko, Mateje Bruner, Ane Burger, Francke Dejak in Petre Marn. Delovale so pod mentorstvom Marka Glavača, Miša Strmana in Karmen Bajec.

Skozi oči renesančnega mojstra

»Kljub temu da je forma instalacije že odprta, manjka še žična figura, ki bo dopolnjena s 3D tiskalnikom gline in bo sedela obrnjena navzgor in tako »opazovala« vse ostale dele instalacije. Sedmim avtorjem se bo v novem šolskem (projektnem letniku) od jeseni pridružil še osmi,« je razkril akademski kipar in slikar mag. Marko Glavač, ki že od začetka sodeluje kot pedagog pri izobraževalnem procesu.

Vodjo Galerije Miklova hiša, Ano Pucelj, navdušujejo tudi najmlajši, šolarji, ki so del izobraževalnega procesa in jih vnaprej še naprej podpirajo. »Lansko leto smo ustaljenemu programu za odrasle dodali še prenovljen likovno izobraževalni program za otroke, ki ga je v letošnjem šolskem letu obiskovalo 13 udeležencev, ki so skozi oči renesančnega mojstra Leonarda da Vincija in hudomušnega in iznajdljivega Ribničana raziskovali svetovno in lokalno likovno dediščino in srčno upamo, da bomo lahko s temi programi nadaljevali,« je povedala.

Seme Likovnem centru Ribnica (LICE) so leta 2007 posejali (Ribniško –Kočevska naveza) takratni vodja Galerije Miklova hiša Stane Kljun ter akademski slikar Sašo Koprivec in Marko Glavač. V teh letih jepostal prepoznavna kulturna ustanova na širšem območju od Ljubljane do Kolpe.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki