fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje

Invazija polžev – kako ukrepati?

Po letošnji mili zimi so se škodljivci na vrtovih množično razmnožili. Zaradi višjih temperatur propade manj izleženih jajčk. En polž jih odloži tudi do 300. Očitno bodo letos polži glavna težava pridelovalcev.
Vsako leto so polži prava nadloga kmetom in vrtičkarjev. Več polžev je običajno po milih zimah, saj se v jeseni odložena jajčeca razvijejo v večjem deležu. Polžev je več tam, kjer so prisotni kompostni kupi in se vrtovi nahajajo v bližini travnikov, kamor se polži čez dan skrijejo.

Polži gredo na vse, kar jim pride na pot

Varna ni nobena vrtnina. So ljubitelji solate, zelja, redkvice, bučk, krompirja, mladih sadik plodovk, predvsem paprike. Manj pa jim ustrezajo korenovke, čebulnice, jajčevec in hren. Na noč lahko pojedo rastlinske mase za 50 % lastne teže, pravi Natalija Pelko iz Kmetijskega zavoda Novo mesto.

Kako se polžev najlažje znebiti?

Natalija pravi, da je pomembno, da vrtnine in jagode pravilno namakamo in da nimamo v bližini skrivališč za polže, kot je moker les, visoke trave in komposta. Obstajajo pa tudi komercialni načini, in sicer uporaba sestavine metaldehid, ki se sicer v ekološki pridelavi ne uporablja. Uporabljata se tudi železov sulfat, ki je dovoljen v ekološki pridelavi, saj škoduje samo polžem. Pomembno je, da vabe ne padajo po rastlinah. Na tržišču je tudi nov proizvod, ki odvrača polže na osnovi čebule, zelene in hrena, ki se imenuje Maska. Najbolj preprosta vaba je, da jih ročno pobiramo, in sicer tako, da pripravimo pasti vlažne krpe, lesene deske, pšenične otrobe. Poceni past za polže pa je pivo, ki polžem zelo diši, tako ga v posode zakopljemo v tla. Nekateri prisegajo na odvračalne rastline timijan, hren, šetraj. Pomembno pa je, da redno pregledujemo posevke in takoj ukrepamo.

Pridelovalci se za nasvete in pomoč lahko obrnejo na kmetijsko svetovalno službo ali pa poiščejo pomoč v trgovini, kjer prodajajo sredstva za varstvo rastlin. Po besedah Natalije je v tržni pridelavi zelenjave potrebno že načrtovati in razmišljati o težavah s polži, saj jih ob primeru sluzavosti pridelka, kmetje ne smejo prodajati.
K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki