fbpx
E-UTRIP
Aktualno Avto-moto Kočevje Novice

Sopotnik: letos na poti najmanj 879-krat

Že skoraj tretje leto v občini Kočevje Zavod Sopotnik skrbi za prevoze starejših in prostovoljci starejše uporabnike po opravkih peljejo brezplačno. Lani pa so z brezplačnimi prevozi starejših začeli tudi v Ribnici. Projekt »Prostofer« je življenje olajšal 40 uporabnikom. Čeprav dela obojim ne primanjkuje, je v teh dneh, ko vreme hoji ni najbolj prijazno, dobro spomniti na to možnost.

Zagotovo poznate kakšno starejšo osebo, ki redko zapusti svoj dom. Nemalokrat razlog tiči v tem, da nima prevoza. Na dolgo hojo do mesta pa je boleča že misel. Poslanstvo Zavoda Sopotnik pa je ravno mobilnost občanov s katero želijo preprečiti ali prekiniti izoliranost in osamljenost starejših prebivalcev. Ciljna skupina so predvsem prebivalci manjših in odročnejših krajev.

Od 1.1. 2021 do 15.11. 2021 je 19 aktivnih prostovoljcev opravilo 879 prevozov. V dobrih 70 odstotkih so uporabniki brezplačni prevoz potrebovali za obisk zdravnika. V kočevski enoti je v bazi 429 uporabnikov. “V enoti Kočevje smo kar zasedeni glede prevozov. Storitev je zelo dobrodošla med našimi uporabniki. Število uporabnikov še vedno narašča. Sami odzivi pa so zelo pozitivni in marsikdo ne ve kaj bi bilo, če ne bi bilo Sopotnikov na voljo,” sporočajo iz enote. Dodajajo, da je ekipa prostovoljcev “odlična in jih uporabniki vedno pohvalijo”.

Skoraj vsak dan sta na terenu dva vozila, v tem obdobju so prostovoljni šoferji opravili 1.581 ur. V večini (80%) so uporabniki redni, a z veseljem na možnost brezplačnega prevoza opozarjajo nove uporabnike. Prostovoljec pa ni le družba v avtu, lahko je tudi spremstvo k zdravniku, po nakupih ali drugih opravkih.

Za rezervacije prevozov lahko starejši pokličete na telefonsko številko 051 426 411: 
ponedeljek in torek: 7:00 – 15:00
sreda: 7:00 – 17:00
četrtek in petek: 7:00 – 14:00
V tem delovnem času tudi opravljajo prevoze.

Za rezervacijo prevozov se je potrebno naročiti vnaprej. Ta način omogoča, da zagotovijo prevoz kar največjemu številu ljudi.

Prostovoljci, vabljeni!
Vozniki Sopotnikov so prostovoljci vseh let in poklicev, ki svoje delovne, študijske in druge obveznosti lahko uskladijo s prostovoljskim delom. Vseskozi v svoje vrste vabijo nove prostovoljce. Če radi pomagate, vozite in se pogovarjate s starejšimi, vas vabijo, da postanete del super ekipe.

V Ribnici: starejši na pomoč starejšim

Prostofer je skovanka iz besed ‘prostovoljni’ in ‘šofer’ in je projekt zavoda Zlata mreža. PROSTOFER je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. Projekt so v Ribnici zagnali lanskega julija in v tem času prevoze uporablja skoraj 40 uporabnikov, nekaj je stalnih, nekateri pa potrebujejo le občasni prevoz, sporočajo iz občine. Najbolj pogosta relacija je Ribnica – Ljubljana, pa tudi Ribnica-Kočevje. Trenutno v projektu sodelujejo štirje prostovoljci.

V času epidemije je število voženj upadlo, so pa avtomobil zato izkoristili za prevoz izvedenih testov- brisov iz covid točke ZD Ribnica do Inštituta za mikrobiologijo v Ljubljani.  

Prostosofer

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki