fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Zdravje

Slovenske rastline za proizvodnjo eteričnih olj

Ko zavijemo v trgovino s parfumi, nam ponujajo različna eterična olja, ki pa se močno razlikujejo po kvaliteti in ceni. Če pa gremo v Dalmacijo, nam največkrat ponujajo sivkino eterično olje. Res pa je, da so kvalitetna eterična olja oziroma mešanice teh olj izredno draga, odvisno od blagovne znamke. Pri nas v Sloveniji se kar nekaj kmetij ukvarja z destilacijo predvsem sivke. Vsak kmet, oziroma pridelovalec pa ima svojega odjemalca, katerega naslov ponavadi skrbno skriva. V moji soseščini je podjetnik kupil destilarno od gozdnega podjetja, kjer so nekoč destilirali smrekovo olje. Sedaj pa destilira brin, ki ga kupuje na Balkanu in proizvaja brinovo eterično olje, ki ga prodaja svojim kupcem doma in v tujino. Nekaj tega eteričnega olja, pa se tudi dobi pri žganjekuhi brinjevca.

Pa naj naštejem zdravilne rastline iz katerih kmetije proizvajajo eterična olja. V prvi vrsti je to sivka ali kot ji ljudje rečejo, Lavanda. Rastline, ki dajejo eterična olja v Sloveniji, so še rožmarin, poprova meta, bor, melisa, peščeni smilj, žametna kadulja, monarda in deloma še smreka. Največ proizvajalcev uporablja postopek vodne destilacije, ki pa ne daje povsem kvalitetnih olj. Najboljša eterična olja dobimo v napravi, pri kateri uporabljamo CO2, Vendar so te naprave izredno drage in jih naši proizvajalci ne uporabljajo.

Kmetom, ki bi želeli pridelovati zdravilne rastline za proizvodnjo eteričnih olj, bi svetoval predvsem sledeče:

1.) Pred proizvodnjo se je potrebno informirati, kaj naš trg potrebuje.

2.) Če najdemo primerno tržišče, se moramo pozanimati oziroma odločiti za primerno destilirno napravo. Od naših želja in trga je predvsem odvisna tudi cena destilirne naprave. Predvsem pa ne smemo prehitevati časa. Zavedati se moramo, da pri nas ne uspevajo vrtnice za proizvodnjo olja vrtnic. Prav tako ne bomo konkurenčni z oljem Evkalipta, dišečih klinčkov in podobno.

3.) Torej odločiti se moramo predvsem za slovenski trg in nuditi tisto, kar na trgu še ne obstaja. Seveda brez dobre promocije ne bo šlo. Ljudi moramo prepričati, da je naš proizvod dober in predvsem boljši od cenenih olj, ki jih lahko potrošnik kupi na vsakem koraku.

Če spremljamo medije, skoraj nikjer ne zasledimo podatkov o žametni kadulji, latinsko (Salvia sclarea), ki je najbolj dišeča rastlina našega zeliščnega vrta. Znano je, da pridelovalci te rastline uporabljajo cvetove za proizvodnjo tako eteričnih olj, kot tudi za izdelavo parfumov. Iz lastnih izkušenj vem, da vzgoja te rastline ni problematična in daje dober pridelek.

Iz vsega tega napisanega hitro ugotovimo, da so v Sloveniji še vedno velike možnosti za gojenje in proizvodnjo zdravilnih in aromatičnih rastlin ter obenem velike možnosti za proizvodnjo kvalitetnih eteričnih olj. Vendar se moramo zavedati, da nič ne pride samo od sebe. Treba je ubirati pametne korake in ne prehitevati časa. Poleg tega se moramo še odločiti katero firmo bomo registrirali. Trenutno je najbolje prijaviti dopolnilno dejavnost na kmetiji.

Jože Majes, kmetija Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki