fbpx
E-UTRIP
Piano na ulici.
Aktualno Novice Občina Ribnica

Ribniški trg 2022 – ureditev mestnega jedra

Po številnih strategijah, načrtih in večletnemu razmišljanju, kako oživiti mestno jedro Ribnice, je to naposled le uspelo in mesto Ribnica se ponaša z lepo urejenim in živahnim mestnim središčem.

Občina Ribnica se je že vrsto let zavedala problematike stagniranja starega mestnega jedra, praznenja lokalov, opuščanja dejavnosti v mestu, velikega števila praznih stavb v mestnem središču, ki so kazile podobo mesta. Na občinski upravi so se sistematično in po korakih lotevali zahtevnih nalog, povezanih z urejanjem mestnega jedra. V želji po uspešni izpeljavi projekta so se najprej pogovorili z vsemi lastniki in najemniki lokalov, stanovanj in objektov v samem središču mesta. Zavedali so se namreč, da je najprej in najbolj pomembno pridobiti in upoštevati mnenja lastnikov in najemnikov prostorov. Pomemben vidik je bila tudi jasna in realna slika stanja, ki je lastnikom kljub njihovi izključni pravici do lastnine dala vedeti, da se objekti ne nahajajo v mondenih ali večjih urbanih središčih, ampak da živimo v kraju z le nekaj več kot 3.500 prebivalci v celotni občini. Temu primerna je bila tudi okvirna cena najemnin, ki se je morala znižati za polovico, da bi lahko sploh poskušali pridobivati potencialne najemnike. Z veliko mero zaupanja, sodelovanja, angažiranosti nove občinske sile in upoštevanja mnenj so našli skupne točke, ki so začrtale smernice razvoja mestnega jedra.

Ključna je bila ureditev enosmernega prometa skozi mestno jedro, Občina pomagala pri iskanju novih najemnikov

Zavedali so se, da je ključna tudi ureditev upočasnjenega enosmernega prometa skozi mestno jedro, z odstavnimi parkirnimi mesti, urejeno talno in svetlobno označbo vseh javnih površin. Pri pripravi in pridobivanju vseh dovoljenj so istočasno pomagali pri iskanju novih najemnikov. Pripravili so celoten seznam ponujenih in praznih prostorov in objektov ter jih intenzivno širše oglaševali in tako pomagali najti nove najemnike. Glede na takratno ponudbo trgovin in storitvene dejavnosti so imeli ves čas v mislih, kaj še potrebujemo v Ribnici. V sodelovanju z lastniki je Občina pripravila večkratne »hitre zmenke« oziroma sestanke med ponudniki prostorov in novimi najemniki, kjer so jim slednji predstavili svojo dejavnost in aktivnosti v praznih prostorih. Številni lastniki so se v želji po pridobitvi novega stalnega najemnika bili pripravljeni odpovedati najemnini za nekaj mesecev ali celo leto. Pri plačevanju najemnin se je občina še bolj približala najemnikom in priskočila na pomoč pri subvencioniranju najemnin za določen znesek, v nekaterih primerih celo do polovice mesečne najemnine.

V središču Ribnice so se odprle številne nove dejavnosti

Tako se je v središču odprlo kar nekaj novih ponudnikov, ki smo jih vsi prebivalci občine veseli. Ponovno se je odprla potrebna kemična čistilnica, trgovina z zdravo prehrano, v sklopu Zavoda Ribniško se je odprla prodajalna z lokalnimi proizvodi, kjer najdemo prehrambene proizvode, ki jih pridelujejo domači, lokalni pridelovalci (mleko, siri, jajca, vse vrste zelenjave, mesnine, med, sadne in alkoholne pijače, sladke dobrote…). Pod okriljem Komunale Ribnica se je odprla trgovina z rabljenimi artikli po vzoru prodajaln »Center ponovne uporabe«, kjer prebivalci lahko oddajamo predmete, ki jih sami ne potrebujemo več in ki tukaj dobijo novega lastnika. V centru je mesto našla tudi nova zasebna galerija, antikvariat, ki ponuja dela predvsem domačih imen kulture in umetnosti ter številne vintage artikle. Nov je tudi prostor, kjer združena iniciativa mladih ribniških podjetnikov ponuja številne inovativne in uporabne izdelke na temo lesa (lesena očala, lesene ure, lesena kolesa, skiroje in poganjalčke, lesene darilne artikle…). Tu potekajo tudi delavnice in izobraževanja mladih podjetnikov. Nova je ponudba prodaje in servisa računalniške opreme, kjer svetujejo tudi tistim z manj računalniškega znanja. Na podstrešju praznega objekta je dobil prostor arhitekturni atelje mladih ribniških arhitektov, ki snuje uspešne zgodbe obnovitve podeželskih hiš, skednjev, kozolcev. Vsi smo še posebej veseli prisotnosti mladega gostinca – slaščičarja, ki je našel prostor za ustvarjanje slaščic in ponovno okušamo nepozabne »Novakove kremšnite« in ostale sladke stvaritve.

Povečale so se nastanitvene kapacitete

Eno izmed večjih praznih stavb je prevzelo družinsko podjetje in v njej uredilo prikupen mini hotel, ki nudi nočitev za do 25 oseb. Lično oblikovane sobe z materiali iz ribniške doline dajejo ambientu še poseben čar. Prav tako se je eden izmed lastnikov sam odločil, da preuredi prazen prostor v prijazen apartma, kajti nočitvenih kapacitet v občini je še vedno premalo. Še korak dlje pa je šel iznajdljivi Ribničan, ki je starejšo garažo s hodnikom preuredil v tako imenovano sobo »za dnevni počitek« ali dnevne aktivnosti za tiste, ki to nimajo kje početi.

Uredili pravo vinsko klet in kolesarski center

Društvo ribniških vinogradnikov je v kleti, ki jo je brezplačno ponudil eden izmed lastnikov, uredilo pravo vinsko klet, kjer nudijo občasne degustacije priznanih vinarjev in tematska izobraževanja na temo kulture pitja vina. V nekoč veliki trgovini Železnina ob Bistrici je nastal kolesarski center, z veliko ponudbo koles in motorjev ter marsičesa drugega za preživljanje prostega časa. Poleg tega ponujajo tudi servisne storitve za kolesa in motorje, občasno pa se v trgovini vrstijo predavanja o kolesarskih podvigih naših kolesarjev, ki jih doživljajo na območju Velike in Male gore. V sklopu trgovine prav tako deluje izposojevalnica koles za kolesarske podvige v naši občini.

Nova kavarna s steklenim podestom nad gladino reke Bistrice pričara nepozabne večere

Zagotovo si posebno mesto zasluži atraktivna in na novo urejena kavarna ob Bistrici, v izvedbi leseno – steklene konstrukcije, ki s svojim steklenim podestom – pomolom nad gladino reke Bistrice pričara nepozabne poletne večere. Novost so tudi zunanje razstave nad gladino Bistrice, katero opazujemo s francoskega mostu in nabrežja, le to postavljajo mladi inovativni ustvarjalci. Priča smo tudi aktivnejši vlogi Muzeja v Miklovi hiši, ki mesečno pripravlja razstave predvsem iz tematike številnih domačih ustvarjalcev, ki so bili do sedaj manj opaženi ali skriti v depojih muzeja, sedaj pa z novejšimi pristopi dostopni tudi mlajši populaciji. Tržnica z domači pridelki se je že dodobra prijela in je bogata obogatitev središča mesta. Prav tako je obogatitev doživel tudi »ribniški bolšji sejem«, ki se odvija vsako prvo soboto v mesecu na ulici od francoskega mostu proti Rokodelskemu centru. Številnim gostincem se je omogočilo širitev z vrtom na ulico, le ti so se prilagodili novejšim trendom in že lahko okušamo njihove izvirne »ribniške kulinarične mojstrovine«.

Z veseljem pričakujemo petkove večere

Posebej so v pričakovanju petkovi večeri, ko se vsak petek zvečer zapre cesta za ves promet, delovni čas prodajaln v centru mesta pa se podaljša do poznih večernih ur, v katerih zasledimo cenejše, določene sezonske artikle v prodajalnah. V mestu se odvijajo vesele večerne urice ob pijači, nastopi glasbenih skupin, nastopi in predstavitve učencev glasbene šole, na ulici pa prav tako stoji pianino, kjer lahko mimoidoči zaigrajo njim ljubo skladbo. Priča smo predstavitvi mlajših gostincev s ponudbo na ulici, predstavitvi številnih društev s svojimi aktivnostmi, gledališkim predstavam ter igram na prostem. Prodajalci tekstila in obutve v centru pripravljajo občasne modne revije, cvetličarji svetujejo pri zasaditvi cvetličnih korit, svoje ideje, novosti nato tudi realizirajo na eni izmed starejših stavb v mestu. V poletnem času imamo na voljo kino na prostem.

Turistično društvo Ribnica, ki je poznano predvsem po organizaciji vsakoletnega ribniškega semnja in Grajskih večerov, je ponovno obudilo svoje prvotne aktivnosti, ki so bile vezane predvsem na olepševanje in podobo kraja. Pripravili so namreč natečaje za najbolj urejeno izložbo, za najbolj urejen lokal, fotografski natečaj za fotografije s podobami mestnega utripa, ki jih nato razstavljajo na panojih ob nabrežju Bistrice. Zavod za turizem, ki vodi in spodbuja tovrstna dogajanja, še naprej išče nove priložnosti in daje možnosti številnim posameznikom, ki želijo sodelovati. Vsi ponudniki v mestnem jedru so se povezali v mestno iniciativo in s skupnimi letaki, v sodelovanju z Občino, sedaj vabijo prebivalce k obisku mesta. Zavedajo se namreč, da morajo narediti vse in še več, da si pridobijo kupce na svojo stran. Občina Ribnica jim je prav tako zagotovila brezplačno oglaševanje v časopisu Rešeto. Pobudam za oživitev mestnega jedra se je aktivno pridružila tudi ribniška župnija, ki prireja številne koncerte sakralne glasbe, različne sestave glasbenih in komornih zased v prečudoviti cerkvi sv. Štefana.

Vsak posamezni ponudnik se je zavedel, da je košček mozaika, ki sestavlja uspešno zgodbo mestnega jedra. Predvsem pa so zadovoljstvo v veliki meri pokazali prebivalci Ribnice, ki z veseljem obiskujejo mestno središče ter številne dogodke in so spoznali, da imamo lepo mesto, lepe priložnosti tudi doma, predvsem pa, da podpiramo domače ponudnike in ne nosimo denar samo na obrobje v tuje trgovine, kjer denar – izkupiček – še isti večer zapusti Slovenijo. Imejmo radi svoje mesto.

P.S.: Gre za osebni pogled na prihodnost ribniškega trga z željo, da kakšen predlog ali ideja pa le pade na plodna tla.

Peter Lesar

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki