fbpx
E-UTRIP
Aktualno Črna kronika Kočevje Kronika Policijska poročila

Ribnica: gasilci na treh koncih – je za travniške požare kriv požigalec?

Ribniški gasilci so včeraj zopet posredovali zaradi požarov v naravi. Popoldne so gasili travniški požar v Nemški vasi, pozno popoldne so na teren odšli še dvakrat.

Ob 14.30 sta v Nemški vasi, ob potoku gorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Ribnica in Nemška vas so požar na površini okoli 4 hektarjev pogasili in preventivno pregledali okolico, poroča Uprava za zaščito in reševanje RS.

FOTO: Gasilska enota Ribnica

Okrog pol sedme ure zvečer so posredovali v Rakitnici, kjer je ob cesti gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ribnica, Grčarice in Rakitnica.

Istočasno je v Ribnici ob cesti gorela suha trava. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ribnica in Nemška vas.

FOTO: Gasilska enota Ribnica

Kljub prepovedi kurjenja, je travniških požarov vsak dan več. Padavin pa po napovedih vremenoslovcev ni pričakovati vsaj še nekaj časa. Sončno vreme je namreč napovedano za ves prihodnji teden, tako da se suša ob prehodu v koledarsko pomlad še stopnjuje.

Policisti svetujejo, da ko v naravi zagori, ostanemo mirni. Če nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar z razpoložljivimi sredstvi, kot so voda, zemlja, pesek, lopata, grablje, odeja in podobno. Če pa požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno in o požaru takoj obvestimo center za obveščanje oziroma gasilce na številko 112. Zatem pričakamo gasilce in jih usmerimo h kraju požara.

Ob klicu na številko 112 povemo kdo kliče, kje gori in kaj gori, kdaj se je začel požar, kakšen je obseg požara, kakšna pomoč je potrebna ali so ogroženi ljudje in živali.

Na PU Ljubljana vse pozivajo še, naj o primerih, ko opazijo kurjenje v naravi, druga podobna malomarna dejanja ali ob požarih opazijo osebe, ki bi lahko tudi namerno netile požare, da o tem takoj obvestijo policijo na številko 113, lahko tudi anonimno na številko 080 1200. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb, morebitna vozila, s katerim so se odpeljali, in smer njihovega gibanja.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki