fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Ribnica

Rejništvo – posebna oblika varstva otrok

Rejništvo je posebna oblika varstva otrok, ki potrebujejo oskrbo in vzgojo pri osebah, ki niso njihovi starši. V rejništvu otroku omogočamo zdravo rast, izobraževanje, skladen osebnostni razvoj in usposabljanje za samostojno življenje in delo. Rejniki so ljudje, ki otroka sprejmejo v svoj dom, prepoznajo otrokovo moč in razvijajo ter podpirajo njegove potenciale. Izkušnje nenehnih stisk, porazov in neugodni izidi v primarni družini zamajejo otrokovo doživljanje sveta, težje zaupajo odraslim ljudem, so bolj ranljivi, zanašajo se sami nase. Nove pozitivne izkušnje pa otroke krepijo in spodbujajo njihovo okrevanje. Z rejništvom zagotavljamo otroku varno okolje, v katerem se lahko nemoteno razvija.

Rejniki in rejnice so osebe, ki so sprejele v svojo družino otroka, ki potrebuje njihovo skrb, vzgojo, vodenje, podporo in predvsem ljubezen. Njihova naloga je celotna skrb za otroka od hrane, obleke, šolskih potrebščin, potrebščin za interesne dejavnosti do zagotovitve njegovih čustvenih, zdravstvenih in drugih potreb. Pripravljeni morajo biti na začasnost rejništva in so dobro seznanjeni s sistemom rejništva. Predvsem je pomembno, da imajo široko srce in sposobnosti za delo z otrokom, za izkazovanje čustev ljubezni in naklonjenosti otroku. Njihova glavna vloga je v tem, da so pripravljeni biti ob otroku in z njim, ko jih potrebuje.

O namestitvi otroka v rejništvo in o imenovanju rejnika odloči sodišče. Center za socialno delo nato z rejnikom sklene rejniško pogodbo, v kateri se natančneje opredeli rejniško razmerje s pravicami in obveznostmi pogodbenih strank. Naloga centra za socialno delo je, da spremlja izvajanje rejniške dejavnosti, ves čas sodeluje z rejniško družino, otrokom ter njegovo matično družino. Pri tem je pomembna naloga tudi načrtovanje prenehanja rejništva.

Rejniki so strokovni sodelavci v sistemu rejništva. So osebe z veliko mero samoiniciativnosti, iznajdljivosti, komunikativnosti in nenehnega prilagajanja. Rejniško delo zahteva nenehno učenje in izobraževanje ter sodelovanje s strokovnimi delavci na centrih za socialno delo  ter šolah. Največja nagrada za delo je zadovoljstvo, napredovanje ter uspehi otroka in vzpostavitev trajne medsebojne naklonjenosti med otrokom in rejniško družino.

Na kočevsko-ribniškem območju se srečujemo s pomanjkanjem rejniških družin, zato vabimo družine, ki jih zanima tovrstna oblika pomoči otrokom, da se zglasijo na centru za socialno delo, kjer bodo dobili več informacij.

Na Centru za socialno delo Osrednja Slovenija Zahod – enota Kočevje na področju rejništva delata socialni delavki Andreja Janež in Sandra Nušević, na enoti Ribnica pa Veronika Tanko.

Sandra Nušević, CSD Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki