fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Umetnost

Razstava del iz Likovne zbirke Riko

V Galeriji Miklova hiša v Ribnici so konec decembra odprli tradicionalno, že 18. decembrsko razstavo Iz likovne zbirke Riko z naslovom Neznosna lahkotnost bivanja in na ogled postavili izbor del enajstih mladih slovenski umetnikov.

Kuratorka razstave je bila Nika Skumavc. Kot je povedala kustodinja Polona Lovšin, Likovna zbirka Riko obsega že preko 300 umetniških del, ki jih zaokrožajo posamezne slike iz Likovne zbirke IEDC, Galerije Miklove hiše in Narodne galerije. Razstavo je odprl državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Čelik Vidmar. Poudaril je pomembnost zbirateljstva, ki dopolnjuje javni sistem institucij, ki se ukvarjajo z umetnostjo.

Likovna zbirka Riko, zasebna umetniška zbirka pod korporativnim okriljem podjetja Riko oziroma zbirateljsko ambicijo Janeza Škrabca, se ponaša s slikarskimi in kiparskimi deli najpomembnejših umetnikov od konca 19. stoletja do danes. “Vse mi je bilo položeno v zibko, moj dedek je bil veliki zbiralec v Brežicah in je prijateljeval s slovenski impresionisti. Imel se bogato popotnico z ljudmi , ki so mi dajali navdih,” je o zbirateljstvu povedal Janez Škrabec.

Razstava bo na ogled do 26. februarja 2023.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki