fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Narava & zdravje

Priprava vrta in grede na sajenje: Nasveti za bogat pridelek

Pomlad je čas, ko se vrt prebuja iz zimskega spanca in se začne priprava na novo sezono. To je idealen čas za urejanje gredic in sajenje zelenjave, zelišč in cvetja. Najboljši čas za začetek priprave vrta je odvisen od vremenskih razmer in lokacije. V Sloveniji lahko običajno začnemo s pripravo vrta v marcu ali aprilu, ko se tla odtajajo in se temperatura dvigne nad 10 °C. Če imate vrt, ta pravila dodobra obvladate. Morda pa bodo nekaj nasvetov v tem članku dobili tisti, ki se z vrtnarjenjem še spogledujejo.

Pred sajenjem je bistveno, da tla ustrezno pripravite. Začnite s prezračevanjem tal, odstranjevanjem plevela in kompostiranjem. Plevel lahko zatira rast vaših pridelkov, zato ga odstranite in preprečite nadaljnjo rast z uporabo organskih mulčev. Dodajanje komposta bogati tla s hranili in izboljšuje strukturo tal, kar spodbuja zdravo rast rastlin.

Preverjanje pH-vrednosti tal je ključno, saj lahko kislost ali alkalnost tal vplivata na absorpcijo hranil. Večina vrtnarskih rastlin najbolje uspeva v nevtralnih tleh s pH-vrednostjo med 6,0 in 7,0. Če je pH-vrednost previsoka ali prenizka, prilagodite tla z dodajanjem apna ali žvepla.

Vsaka rastlina na svoje mesto

Pri načrtovanju vrta ali grede je ključnega pomena, da izberete rastline, ki so primerne za vaš podnebni pas in lokacijo vrta. Razmislite o kombinaciji trajnic, enoletnic in zelenjavnih rastlin, ki se medsebojno dopolnjujejo in spodbujajo rast. Na primer, združevanje paradižnika, bazilike in kumaric ne le izboljšuje okus, temveč tudi odvrača škodljivce.

Nekaj ​​primerov dobrih sosedov:

Paradižnik in bazilika

Korenje in zelje

Grah in fižol

Jagode in česen

Kumarice in koper

Ko izberete rastline, jih razporedite v vrtu ali gredi glede na njihove potrebe po svetlobi, vodi in prostoru za rast. Poskrbite, da bodo rastline, ki potrebujejo več sončne svetlobe, na sončnih območjih, medtem ko bodo tisti, ki potrebujejo delno senco, postavljeni na ustrezna mesta.

Ne sadite vedno istih rastlin na istem mestu, saj lahko to izčrpa tla in poveča tveganje za bolezni.

Pri sajenju pazite, da rastline ne bodo pregloboko ali preplitvo posajene. Korenine naj bodo dobro zakopane, vendar ne pokopane. Prav tako poskrbite, da bodo med rastlinami zadostni razmiki, da se bodo lahko razvile brez težav.

Naravi kar je naravnega

Namesto kemičnih škropiv raje uporabljajte naravne repelente, ki odvračajo škodljivce. Nekatera zelišča, kot so sivka, meta in žajbelj, lahko delujejo kot naravni odganjalci škodljivcev, hkrati pa dodajo aromo in privabljajo koristne žuželke.

S pravilno pripravo in načrtovanjem lahko dosežete uspešno in obilno vrtnarsko sezono. Vrtnarjenje postaja čedalje bolj priljubljeno, tudi med mladimi. Mnogi se znajdejo na svoj način, tudi ljudje, ki živijo v blokih. Urbano vrtnarjenje je v vzponu. Domača solata in sočen paradižnik imata neprecenljivo vrednost, še posebej v času, ko cene strmo naraščajo. In ne pozabimo, kako sproščujoče je lahko delo na vrtu in skrb za to, da nekaj obrodi.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki