fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Glasba Kultura

Pri Urški ubrani zvoki harmonike

Klub harmonikarjev Urška iz Zamostca je ob jubilejnem, že 30 tekmovanju, na letni vrt znamenite gostilne privabil 11 tekmovalcev. Tekmovalcev je bilo manj, kot so pričakovali. Čeprav je glas o kakovosti tekmovanja in organizaciji segel celo do Murske Sobote in Šentjurja pri Celju. Ravno iz Šentjurja prihaja zmagovalka, devetletna čudežna deklica Sinja Grašnar.

Ko za harmoniko prime Španov Tone

Tokrat je nastopilo nekoliko več tekmovalcev iz območja dežele suhe robe, med njimi tudi legendarni Tone Klun, Španov Tone iz Prigorice. Španov Tone se je do sedaj udeležil vseh 30 tekmovanj. “Kaj naj rečem. Harmonika je del mene že od desetega leta, ko sem mukoma nekako kupil prvo. Ta na kateri igram, je tretja. Jaz ji pravim, da je zlata, saj je za njo denar, ob mojemu srečanju z abrahamom, zbrala soproga. Sicer sem samouk, na kar sem po svoje tudi ponosen. K Urški se vselej rad vračam; tu je druženje in spoznavanje novih prijateljev. Zagotovo pridem tudi prihodnje leto,” je obljubil priljubljeni Tone.  

Glasbeni vzor ji je Franc Mihelič

Zmagovalka Sinja ni skrivala zadovoljstva. Tudi lani je nastopila na tekmovanju, tokrat pa se domov vrača kot zmagovalka. “Potihem sem se nadejala, da bom najboljša. Hkrati me je malce žalostilo, saj se mi je večkrat prikradla misel, da se mi ne bo izteklo po željah. Ponosna sem nase in na mojega očeta. Harmoniko me uči igrati Jernej Hočevar,« je tekoče razlagala zmagovalka.

Oče je harmoniko sicer kupil sinu, a mu jo je kmalu prevzela glasbeno nadarjena Sinja. Pri petih letih je opozorila nase. Poleg harmonike se v glasbeni šoli uči tudi klavir. Želi biti glasbenica, vzornik ji je Franc Mihelič. Na tekmovanju je zaigrala dve njegovi skladbi. ” Itak pridem prihodnje leto,” je mladostno razigrano povedala zmagovalka. Sodraški župan Blaž Milavec in Franc Lesar, predsednik Kluba harmonikarjev Urška, sta ji izročila diplomi oziroma leseni skulpturi, tradicionalni unikatni darili iz delavnice rezbarskega mojstra Draga Koširja.  

Tudi tokrat so harmonikarji meh vlekli v štirih starostnih kategorijah. V najmlajši, do 12 let, je prvo mesto osvojila Sinja Grašnar. V skupini nad 13 let je bil po oceni petčlanske komisije najboljši Lukas Gumilar iz Murske Sobote, sicer najboljši mladi harmonikar v Prekmurju. Nad 19 let pa Jaka Oražem iz Prigorice, ki je hkrati postal tudi suhorobarski prvak. Med veterani je slavil Stane Makovec iz Kamnika pod Krimom.

Nekateri  bodo zvezde

“Kljub manjšemu odzivu, kar me je nekoliko presenetilo, tekmovanje, ki je eno bolj poznanih pri nas, ni izgubilo na teži. Prepričan sem, da bo tudi letošnja zmagovalka in morda še kdo opozoril nase. Tako, kot so v preteklih letih številni drugi slovenski harmonikarji, ki so se ravno pri Urški znebili začetne odrske treme,” ne dvomi Franc Lesar. Sodraški župan pa je k temu dodal: ” Res lepa prireditev, vredna ogleda. Seveda zaradi imenitnih številnih in zaradi nadarjene Sinje ter harmonikarskega lisjaka naše doline Španovega Toneta, » je prireditev sklenil župan Blaž Milavec.    

  (mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki