fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Novice Ribnica Umetnost

Prešernov čas v Ribnici

Ribniški upokojenci – zbralo se jih je lepo število – so pred nekdanjo Štekličkovo hišo (gostilno), v njej je bila svoj čas tukajšnja osnovna šola, ki jo je v letih 1810 do 1812 v prvem in drugem razredu obiskoval tudi France Prešern, z recitali (Marjana Starc in Jože Debeljak) in polaganjem cvetja na spominsko ploščo, počastili Kulturni praznik.

Prešernovanje so nadaljevali v Miklovi hiši in ga sklenili z ogledom Ramorjeve hiše na Kolodvorski ulici, na stenah katere sta tudi Prešernova reliefa, obnovljena leta 2016. V tej hiši je slovenski poet tudi živel.

»Ribniška šola ni bila navadna šola,« je ob vodenem ogledu zbranim utrinke tistega časa odstiral zbiratelj Peter Lesar. Bila je po svoje prestižna, saj je imela učence plemiških družin z Notranjske in Primorske, Gorenjske in Dolenjske, s Hrvaškega in iz Trsta. Takrat so začeli najboljše učence zapisovati v Zlato knjigo, ki je sedaj shranjena v NUK-u v Ljubljani.

Travme je pesnik odnesel v grob

V prvem razredu, ki ga je Prešern končal leta 1811, je njegovo ime zapisano na drugem mestu, pred sošolcem Ivanom Benedekom iz Selc (Hrvaška), v drugem razredu pa je Prešern kot najboljši zapisan na prvem mestu. Utrinke iz tistih, šolskih časov, predvsem o strogosti učitelja, opisuje Prešernov sodobnik in sošolec Frančišek Kramer, doma iz Prigorice, poznejši politik.

A je o življenju Franceta Prešerna v Ribnici malo znanega, tudi novejši zgodovinarji in Prešernoslovci, med katerimi je tudi Zoran Božič, so se še posebej obregnili ob travme, ki naj bi ga bremenile v otroških letih, ne le v šoli. Na smrtni postelji jih je sicer omenil svoji sestri, skrivnost pa je odnesel v grob. »Če se mu takrat ne bi zgodilo to, kar je bilo, bi njegovo življenje bilo drugačno,« je zapisal Božič.

Poleg reliefa na omenjeni hiši in spominski tabli na Štekličkovi hiši na Škrabčevem trgu nasproti cerkve ter imena Osnovne šole na Prešernovo življenje v Ribnici opozarja še spominska tabla v parku kulturnikov v gradu in Prešernova ulica.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki