fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice

Preselili smo se na novo lokacijo

Pa je napočil trenutek, ki smo ga v uredništvu pričakovali z neizmernim veseljem. Preselili smo se na novo lokacijo, in sicer na Ljubljansko cesto 17, nasproti knjigarne DZS.

Zgodovina »našega« objekta je pravzaprav zelo zanimiva. V njej so se vršile takšne in drugačne aktivnosti, ki so služile različnim namenom. Zgrajena naj bi bila leta 1842, ko je bila v njej urejena zasilna bolnica. Skupaj s stavbo današnje knjigarne DZS jo je zasnovala arhitektka Marjetka Rupnik. Zaradi bližine meje in nevarnosti širjenja kužnih bolezni je, po informacijah Pokrajinskega muzeja Kočevje, v obdobju »špitala« v stavbi bilo postavljenih kar 14 postelj. Glavni zdravnik je bil Anton Treitz, ki je bil kasneje, natančneje leta 1862, razglašen za častnega meščana. Bolnica je doživljala vzpone in padce. Po prvi obnovi leta 1903 so se v stavbi nastanile sestre usmiljenke, ki so skrbele za potrebe bolnikov. Vendar pa je kljub vsemu bolnica sčasoma morala zapreti svoja vrata.

Za tem je zgradbo nekaj časa uporabljala Trboveljska premogokopna družba, sčasoma pa so jo v celoti prevzele nazaj sestre usmiljenke. Zaradi vojnih razmer in okoliščin, ki Kočevskim Nemcem niso bile naklonjene, so jo konec dvajsetega stoletja ponovno zaprli. Kmalu zatem je stavba služila potrebam zapora in takratnim orožnikom, ki so si tu uredili svojo postajo.

Kot je znano, je tudi policijska postaja sčasoma zaprla svoja vrata. Pred leti so v njej prodajali pohištvo, od koder tudi ime Pohištvo, nekaj mesecev pa nam je služila kot začasna pošta.

Stavba je sedaj končno zaživela, saj v njej svoje poslanstvo, poleg našega uredništva, opravljajo tudi svetovalci in pravniki podjetja Poravnava d.o.o. Notranji prostori navdušujejo s svojo prefinjenostjo in sodobnostjo, ki tako strankam kot zaposlenim nudijo pozitivne in prijetne občutke. Brez skrbi, tudi zunanjost bo kmalu takšna, kot se »šika«. Predvideva se, da bo dokončana že v letošnjem letu ali najkasneje v naslednjem letu. Zgradba namreč velja za del spomeniškega varstva, zato pri obnovi veljajo posebna pravila, ki se jih je potrebno držati. Sočasno z zunanjostjo se bo urejala tudi okolica.

Dobrodošli pri nas!

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki