fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno

Prepoznajmo znake demence pravočasno – brezplačno predavanje

Demenca je težava 21. stoletja. Ta tiha pandemija prizadene več kot 10 % starejših. Čeprav zdravil, ki bi dokončno pozdravila bolezen, še ne poznamo, pa obstajajo zdravila, ki lajšajo simptome bolezni in upočasnjujejo njeno napredovanje. Najbolj učinkovita pa so v začetnih fazah bolezni, zato je pomembno, da demenco odkrijemo pravočasno. Kljub temu 75 % ljudi z demenco ostaja brez uradne diagnoze.

Nevroznanstveno podjetje BrainTrip bo na brezplačnem predavanju na temo demence predstavilo novo metodo za zgodnje presejalno odkrivanje demence. Imenuje se BrainTripov Demenčni Indeks (BDI), ki temelji na neboleči in neinvazivni meritvi električne aktivnosti možganov. Pridružite se nam na predavanju v Kulturnem centru Kočevje, v torek, 17. 10. 2023, s pričetkom ob 14. uri.

Skupaj s predavateljico Ajdo Ogrin, ki zaključuje magistrski študij kognitivne znanosti na Univerzi v Ljubljani in se že vrsto let ukvarja z raziskovanjem tega področja, se bomo dotaknili problematike demence in pomembnosti njenega zgodnjega odkrivanja. Predstavila vam bo raziskovalni projekt, v sklopu katerega so testirali več kot 400 prostovoljcev za prisotnost zgodnjih znakov demence in delovanje novega presejalnega testa BDI, ki je plod slovenskih nevroznanstvenikov in raziskovalcev.

Predavanje je namenjeno tako tistim, ki bi radi pridobili osnovno razumevanje bolezni, kot tudi tistim, ki bolezen že poznate in vas zanimajo napredki v zdravljenju in odkrivanju te bolezni.

VIR: Občina Kočevje.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki