fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Kočevje

Predlagana lokacija za selitev dela Melamina

V preliminarni študiji za izbiro nove lokacije dela proizvodnje družbe Melamin d.d. Kočevje je, kot najbolj primerno opredeljeno območje Kočevje – sever. Družba Melamin d.d. Kočevje v želji po zagotavljanju še večje varnosti prebivalcev Kočevja in ohranjanju delovnih mest pozdravlja izbiro nove lokacije in si želi čim hitrejšega postopka selitve. Novo lokacijo podpira tudi župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič.

Preliminarna študija, ki jo je izdelal Ljubljanski urbanistični zavod, je v analizi in pri predlogu lokacije upoštevala varnostne, okoljske in prostorske dejavnike ter potrebe dejavnosti, ki jo opravlja družba Melamin d.d. Kočevje. Kot najbolj ustrezna se je izkazala lokacija Kočevje – sever. V Melamin d.d. Kočevje si vse od izrednega dogodka maja letos prizadevajo za čim prejšnjo selitev dela svoje proizvodnje. Z selitvijo dela proizvodnje se zagotavlja boljša varnost na stičnih poselitvenih območjih ob trenutni lokaciji tovarne.

V družbi si želijo del proizvodnje, ki vključuje nekompatibilne snovi, na novo lokacijo preseliti v roku treh let, s tem pa kot pomemben delodajalec na Kočevskem ohraniti vsa delovna mesta in svojo vlogo družbeno odgovornega podjetja. »V luči zagotavljanja varnosti in nadaljnje posodobitve proizvodnih procesov smo se odločili za selitev dela proizvodnje in predlagana nova lokacija nas seveda veseli. Želimo si, da postopki za udejanjanje selitve, tudi ob pomoči države in ministrstva za gospodarstvo, kot je bilo ob zadnjem obisku ministra obljubljeno, stečejo čim hitreje, saj bo to omogočilo ohranjanje delovnih mest in uspešno selitev« poudarja Srečko Štefanič, direktor podjetja Melamin d.d. Kočevje, in dodaja: »Selitev bo zagotovo potekala v več fazah in trajala več let, in ravno zato je tako pomembno, da ta proces steče čim hitreje. Mi si za to že vseskozi zelo prizadevamo ter iz tega razloga tudi na obstoječi lokaciji do selitve ne bomo vnovič zagnali tega dela proizvodnje, ki ga bomo preselili.«

Predlagana nova lokacija je od najbližjih naselij dovolj oddaljena, poleg tega pa je ustrezne velikosti za preselitev dejavnosti, ki bo omogočala tudi nadaljnji razvoj. Nova lokacija je skladna s prostorskimi akti občine Kočevje in ne bo imela negativnih vplivov na prostorski razvoj naselij ter mesta Kočevje. Z morebitnimi dodatnimi krajinskimi ureditvami pa ne bo negativnega vpliva na krajinsko sliko.

Kočevski župan dr. Vladimir Prebilič ob tem dodaja: »V javnosti in posledično tudi v medijih je bilo žal zaslediti kar nekaj namigovanj, da podjetje Melamin ne namerava preseliti proizvodnje. Zato sem vesel, da nam je danes vodstvo skupaj s strokovnjaki predstavilo študijo lokacij in načrte za vzpostavitev tovarne prihodnosti, s poudarkom na varnosti ljudi in okolja, kar je za nas ključno. Občina Kočevje je več čas aktivno sodelovala v procesu iskanja nove lokacije in bomo proaktivni tudi v prihodnje. Za realizacijo preselitve bo namreč Občina takoj pristopila k postopku priprave sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta, za spremembo namembnosti izbrane lokacije v stavbno zemljišče. Zavezujemo se, da bomo storili vse kar je v naši moči, da bo primerna lokacija na voljo za začetek del že prihodnje leto, konkretneje oktobra 2023.«

Sanacija podjetja uspešna, selitev pomeni gradnjo po smernicah »tovarn prihodnosti«

Melamin d.d Kočevje si z novo lokacijo prizadeva tudi k posodobitvi tehnoloških procesov. Pri tem bodo sledili smernicam za tovarne prihodnosti, zato želijo novo lokacijo tovarne osnovati na obnovljivih energetskih in surovinskih virih glede na trajnostne zmožnosti lokalnega okolja. Cilj je uporaba surovin s čim manjšim vplivom na okolje in s kar najmanjšim izpustom CO2 vzdolž celotne proizvodne verige. Koncept tovarne bo izdelan v skladu z najstrožjimi varnostnimi standardi z mislijo na varnost zaposlenih in okoliških prebivalcev ter varovanja okolja.

Škodljivih vplivov na okolje ob izrednem dogodku maja letos ni bilo

V okviru sanacije so bile z lokacije odstranjene vse vnetljive in druge nevarne snovi ter poškodovana oprema. Prav tako je bila izvedena celotna dekontaminacija območja nesreče. Analize tal in vodnih virov so pokazale, da vplivov na okolje ni bilo, ustreznost vodnih virov pa so kljub temu še naprej spremljale pristojne službe. Na lokaciji je bilo zagotovljeno tudi delovanje vseh protipožarnih sistemov, ki v nesreči niso bili uničeni.

Za spremljanje sanacije podjetja je bila ustanovljena posebna mešana občinska komisija, podjetje pa ves čas ohranja dialog z lokalnimi interesnimi združenji, predstavniki občine Kočevje in pristojnimi ministrstvi. Zainteresirana javnost lahko na spletni strani podjetja še vedno spremlja mesečna poročila o poteku sanacije oziroma rekonstrukcije podjetja.

Melamin d.d.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki