fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Ribnica

Praznik Občine Ribnica: Dober zdravnik posluša nad čim in kako se ljudje pritožujejo

Davnega 23. oktobra leta 1492 je v Linzu cesar Friderik III. Kočevarjem in Ribničanom izdal listino, rekli so ji tudi patent, ki jim je omogočila  trgovanje oziroma prodajo domačih ročno izdelanih izdelkov iz lesa po vsem cesarstvu.Ta mejnik je Ribničanom pripomogel, da je njihova, ribniška roba že v 15. stoletju presegla hišni prag in je še vedno cenjena in prepoznavna tako v lokalnemu okolju kot širom Slovenije in tudi izven meja domovine. To je bila utemeljitev pred 31 leti, da je politična oblast v občini sklenila, da ta dan postane občinski praznik. Skoraj 40 let je za občinski praznik veljal 26. marec, v spomin na bitko partizanskih enot pri Jelenovemu Žlebu.

Na predvečer praznika Občine Ribnica je v Športnem centru potekla osrednja prireditev s podelitvijo nagrad in priznaj, kulturnim programom in seveda uvodnim, daljšim nagovorom župana Sama Pogorelca, ki se je ozrl v daljno preteklost iznajdljivih in delovnih prednikov ter presekom stanja v lokalni skupnosti danes. Investicijsko in razvojno leto na vseh področjih življenja se bo nadaljevalo tudi v prihodnje, je poudaril Pogorelc in se še posebej zahvalil nagrajencem za njihov neprecenljivi prispevek do sedaj.

Peter je najboljši na svetu

Priznanje župana za humanitarno delovanje v zadnjem obdobju je prejel Božo Kostadinovski, priznanje občine pa Planinsko društvo Ribnica, ki je bilo leta 1979 na pobudo Nandeta Nosana ustanovljeno kot Planinsko društvo Inles, katerega pokrovitelj je bil Inles Ribnica. Prejemnik priznanja je tudi Anže Golež iz Hrovače, član Sibor kluba, ki niza uspešne uvrstitve v športni panogi ju-jitsu, kategoriji duo sistemu moški pari in v mešanem paru. V letu 2019 je tako dosegel 1. mesto na Svetovnem prvenstvu v Grčiji, v letu 2021 2. mesto na evropskem v Nemčiji in v letu 2022 2. mesto na svetovnem prvenstvu v Abu Dhabiju, njegov največji dosežek pa je letos osvojen naslov.

Gallusovo priznanje je prejel Peter Andolšek, dijak četrtega letnika gimnazije Bežigrad z Velikih Poljan, ki je septembra postal skupni zmagovalec 16. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike, na kateri je sodelovalo 50 držav s skupno 250 tekmovalci in je že tretje leto zapored prejel zlato medaljo, kar še ni uspelo nobenemu od slovenskih tekmovalcev na olimpijadah iz znanja naravoslovnih ved.

Hrani več kot sto tisoč knjig

Drugo Gallusovo priznanje je šlo v roke Petra Lesarja, iz Kota pri Ribnici, sicer ljubiteljskega zgodovinarja, zbiratelja, pisca in prodornega  raziskovalca preteklosti. »Hiša je že premajhna za moj, no, ja lahko bi rekel tudi konjiček. Zbral sem več kot 500 razglednic ribniške doline, v zadnjem času v police zlagam knjige, ki so vezane boj na zgodovino. Po novem –čisto za mojo dušo- zbiram tudi originalne izdelke iz porcelana in stekla,« je Peter na kratko predstavil svoj zbirateljski prostor, dolg aplavz pa je požel tudi s tem, da se je odpovedal denarni nagradi, v višini povprečne mesečne plače za PGD Ribnica.  

Urbanovo nagrado je prejela Televizija R. Kanal+ d. o. o. za poslanstvo lokalnega medija, ki ga opravlja že trideset let. Leta 1993 je, pred pričetkom prvega oddajanja na televiziji v Ribnici, vzpostavila sistem kabelske televizije. S tem je bila občanom Ribnice omogočena napredna storitev spremljanja lokalne televizije, ki od začetka hrani arhivsko gradivo. Decembra istega leta pa je podjetje, poleg lastnih vsebin, pričelo tudi z oddajanjem tujih televizijskih vsebin. Direktorica Televizije R kanala Tina Mrhar ni skrivala zadovoljstva ob prejemu nagrade –denar bodo namenili za nakup opreme -za katero so zaslužni vsi ustvarjalci, ki so bili  ali so še del ekipe, je povedala.

Ko bi se bolj poslušali

S stoječo in spoštljivo držo so številni zbrani v dvorani pozdravili letošnjega častnega občana dr. Božidarja Voljča, doktorja medicine in medicinskih znanosti. V njegovi dolgi in bogati karieri je bil upokojeni specialist družinske medicine in diplomant javnega zdravstva v prvi vladi dr. Janeza Drnovška tudi minister za zdravje. Kot strokovnjak je poznan tako v domači kot tudi v tuji javnosti. Leta 1964 sta z ženo, prav tako zdravnico, dobila zaposlitev v Zdravstvenem domu Ribnica, ki ga je kot direktor vodil med leti 1979 in 1984. Kot občan je vedno neposredno povezan z lokalno skupnostjo in spremlja njeno zdravstvo, socialni in gospodarski razvoj. Med zahvalo je dr. Voljč, ki je bil rojen v Mokronogu, omenil, da je šele, ko je prišel v Ribnico, postal zdravnik. »Dober zdravnik posluša nad čim se ljudje pritožujejo in kako se pritožujejo. Tukaj lahko vidite, kako se zdravstvene težave ali trpljenje izražata na različne načine. Poslušanje človeka tudi zdravniku daje širino. To je ena velika umetnost, ki je ne moreš naučiti v šoli, in marsikdo je nikoli ne osvoji. Danes smo bolj nestrpni, hitro posegamo v besedo, med seboj se ne poslušamo, in ko to storimo, je to pogosto površno. Povsem drugače bi bilo, če bi se bolj poslušali. Po tem bi tudi naša družba bila manj razcepljena, kot je zdaj,« je dejal dr. Božidar Voljč.

S stoječimi ovacijami v zahvalo za nepozaben večer so bili nagrajeni tudi člani simfoničnega orkestra Glasbene šole Ribnica z združenimi pevci pevskih zborov ribniške doline, ki so izvedli programi, ki bo še dolgo odmeval.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki