fbpx
E-UTRIP
Odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči
Aktualno Gospodarstvo Kočevje Novice Občina

Pralne maske domače izdelave kmalu na voljo v Zakladih Kočevske

V trgovini Zakladi Kočevske bodo od četrtka, 2. aprila, na voljo pralne zaščitne maske, ki jih je začelo izdelovati domače podjetje Recinko. Mask na trgu v teh časih močno primanjkuje, količine ki so na voljo pa zadostujejo le za preskrbo zdravstva, zato smo se odločili za sodelovanje na lokalni ravni, ki verjamemo da bo v pomoč marsikomu. Maske, ki bodo v prodaji, niso primerne za zdravstvene delavce v stiku s pacienti in niso alternativa za profesionalne maske, nudijo pa zaščito in preprečujejo kapljični prenos na drugo osebo. Prekrivanje predela nosu in ust v zaprtih javnih prostorih (lahko tudi z ruto, šalom ipd.) zahteva tudi nov vladni odlok.

Maske bodo na voljo po dostopnih cenah, saj del cene proizvodnje pokrije Občina Kočevje in s tem znižuje ceno maske. Cena paketa, ki vsebuje tri maske, znaša 5 evrov. Ker mask povsod primanjkuje pa trenutno vsak kupec lahko kupil le en paket treh mask, kar je tudi dovolj za splošno uporabo, saj so maske pralne in namenjene večkratni uporabi.

Trgovina bo za nakup mask odprta vsak dan med 9. in 12. uro ter med 15. in 17. uro, razen v sredo in soboto, ko je prodajalna namenjena le prodaji živil. Med 9. in 10. uro imajo prednost ranljive skupine (upokojenci, invalidi in nosečnice) kot to narekuje tudi odloku vlade.

Za rezervacijo mask obvezno pošljite SMS (obvezno ime in priimek) na številko 051 807252 (Ana) ali 031 025105 (Tatjana). Maske boste lahko prevzeli ob terminu katerega boste dobili v povratnem SMS-u. Zaradi velike zanimanja pozivamo, da upoštevate navodila in vrtni red. Za čim hitrejše delo pa obvezno vnaprej pripravite gotovino (5 €).

Seveda si lahko maske naredite tudi sami. Model za šivanje mask najdete tudi na povezavi UKC Ljubljana, kjer izpostavljajo še navodila varne uporabe:

Uporaba:

 • Maska je namenjena večkratni uporabi.
 • PRED NAMESTITVIJO MASKE SI UMIJTE ALI RAZKUŽITE ROKE
 • Masko namestite na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado,da se maska tesno prilega obrazu.
 • Maske se med uporabo ne dotikajte, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke! Tako preprečite prenos mikrobov.
 • Maske nikoli ne nosite pod nosom ali pod brado!
 • Po dveh urah ali v primeru ovlažitve maske, jo odstranite s prijemom za trakove ali elastiki.Maske se nikoli ne dotikajte spredaj.
 • Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnostin ne glejte navzdol. S tem preprečite raztros mikrobov iz površine maske po vaši obleki.
 • PO ODSTRANITVI SI OBVEZNO UMIJTE ALI RAZKUŽITE ROKE

Vzdrževanje:

 • Po uporabi masko odložite na takšno mesto, da ne bo prihajala v kontakts čistim perilom ali z materialom za izdelavo mask.
 • Maske izdelujte iz materialov, ki omogočajo pranje v pralnem stroju na najmanj 60°C, ali 95°C, to je kar gosto tkan bombaž.
 • Uporabite običajne pralne praške.
 • Suho masko prelikajte z likalnikom na visoki temperaturi, brez pare.

Katja Godeša, Občina Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki